Povodom Dana Europe, 9. svibnja diljem naše županije organizira se zanimljiv program za Dane Europe koji se održavaju od 4. do 21. svibnja 2021. godine.

Obilježavanje Dana Europe, koji se slavi 9. svibnja, započelo je kroz online radionice i kvizove za učenike osnovnih škola na području doline Neretve. Učenici petih razreda kroz EKO igru Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove uključit će se u natjecanje za recikliranje već korištenih materijala za izradu novog predmeta, tj. pretvaranje starih predmeta u kućice/hranilice za divlje ptice. Najbolja ideja osvaja nagradu – dron letjelicu za svoje razredno odjeljenje, a proglašenje pobjednika bit će 21. svibnja, ususret obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za vikend, 08. svibnja 2021. godine, planirane su aktivnosti stručne edukacije Upoznajmo zaštićenu biroaznolikost Baćinskih jezera, a taj dan obilježava se i Međunarodni Dan ptica selica, godišnje globalne kampanje posvećene podizanju svijesti o pticama selicama i potrebi međunarodne suradnje u njihovom očuvanju u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijeliovma prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

8. svibnja 2021. (subota)
Stručna edukacija Upoznajmo zaštićenu bioraznolikost Baćinskih jezera

09:00 Okupljanje sudionika na Baćinskim jezerima (nakon mosta)
09:00 – 09:10 Uvodni pozdrav
09:10 – 10:00 Stručno vođenje uz upoznavanje prirodnih vrijednosti Baćinskih jezera
10:00 – 10:30 Pauza za užinu
10:30 – 12:00 Radionica o promatranju ptica

Stručna edukacija održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Ukoliko bi se uslijed loše epidemiološke situacije i vremenskih prilika edukacija morala odgoditi, sudionici će o tome biti pravovremeno obaviješteni. Za sve sudionike organizirana je užina (sendviči sokovi). Molimo da se sudionici za terenski obilazak adekvatno pripreme (sportska odjeća i obuća). Zbog ograničenog broja prijava i poštivanja epidemioloških mjera kao i organizacije prehrane, ljubazno Vas molimo da Vaš dolazak potvrdite putem elektroničke pošte info@zastita-pirode-dnz.hr ili na mob 099/4411-533 zaključno do petka, 7. svibnja 2021. godine do 12:00 sati.

Za sam Dan Europe, 9. svibnja 2021. godine, organiziran je uspon na Babinu Gomilu i obilazak videonadzora doline rijeke Neretve, omogućen kroz EU projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve. Uspon vodi HPD Sniježnica uz stručno vodstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalnu agenciju DUNEA.

09. svibnja 2021. (nedjelja)
Babina Gomila, obilazak videonadzora Doline rijeke Neretve

07:45 – 08:00 Okupljanje sudionika u Desnama (kraj crkvice Sv. Nikole)
08:00 – 08:10 Uvodni pozdrav
08:10 – 10:00 Uspon na Babinu Gomilu trajat će približno 2 sata
10:00 dolazak na mikrolokaciju postavljenog videonadzora
10:00 – 10:30 – Pauza za užinu
10:30 – 11:00 Stručno predavanje o bioraznolikosti područja Doline rijeke Neretve
11:00 – 11:15 Simulacija rada protupožarnog videonadzora
11:30 – 13:00 Povratak na mjesto okupljanja

Obilazak lokacija održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Za sve sudionike organizirana je užina (sendviči, voda), te se moli da se sudionici za terenski obilazak adekvatno pripreme (sportska odjeća i obuća).

Završno događanje Dana Europe održat će se 21. svibnja ususret Međunarodnom danu bioraznolikosti i Danu zaštite prirode Republike Hrvatske, a riječ je o edukativnim radionicama koje će organizirati Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije. Također, proglasit će se i pobjednik EKO igre ”Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove’ u kojoj sudjeluju najmlađi sudionici europskog tjedna.

Popis svih događanja možete pogledati OVDJE

OGLAS