Vino Plavac mali Vinarije Volarević iz vinogorja Komarna postigao je odličan uspjeh na jednom on najvećih i najznačajnijih svjetskih vinskih natjecanja Decanter World Wine Awards koji već petnaestak godina u Londonu organizira jedan od najuglednijih svjetskih vinskih časopisa Decanter.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vrhunsko crno vino Vinarije Volarević iz berbe 2015. godine osvojilo je srebrenu medalju u konkurenciji više od 16.500 vina iz 57 zemalja. Ovogodišnji žiri Decanter natjecanja bio je sastavljen od 280 vinskih stručnjaka iz cijeloga svijeta.

Na ovo prestižno natjecanje nismo poslali Gold Edition vino, već standardni plavac mali. Razlog tome je što na svjetskim tržištima dominiraju kompleksna, ‘ravnomjerna’ vina. Stoga, naši plavci koji imaju nešto veći alkohol (naš nagrađeni plavac ima 16%) i razinu tanina teško prolaze na ovakvim natjecanjima. Izuzetno sam zadovoljan ocjenama koje je u Londonu dobio naš Plavac mali. Na ovom natjecanju su kriteriji nešto stroži, zlatnu medalji dobivaju vina od 95 do 100 bodova dok je uobičajeno da se ta granica spušta do 90 bodova. Upravo je toliko bodova dobio Plavac mali Vinarije Volarević. Sada mi je jasno kakva ću vina u budućnosti slati na ovakva natjecanja da bi se naš plavac u svjetskim razmjerima podigao na višu razinu, rekao je enolog Josip Volarević, ‘otac’ nagrađenog vina.

Ovaj uspjeh ima veliki značaj za vina plavac mali i promociju vinogorja Komarna jer velika većina potrošača vrhunskih vina u odabiru se oslanja na procjene stručnjaka koji svoj sud iznose na ovakvim natjecanjima.

Primjerice, jedan od najutjecajnijih procjenitelj kvalitete vina Luis Alberto je 2016. kušao Pošip Vinarije Volarević koji je tada bio proglašen najboljim bijelim vino Balkana. Upravo je ovaj gospodin, član utjecajne grupe Wine lovers koju prati 200 000 ljubitelja fine kapljice, dao preporuku za vina vinogorja Komarna koja se izvoze na američko tržište. Naime, vina iz vinarija Volarić, Terra madre i Rizman preko distributera Croatian Premium Wine Import naše sugrađanke Mirene Bagur koja živi u Bostonu od ove godine su dostupna i u Americi.

Slikovni rezultat za Croatian premium wine mirena bagur

OGLAS