Susret s pelikanima ili nesitima na Ušću Neretve sigurno nije svakidašnji prizor. A kad ih je i desetak u jatu onda je to vrijedno pažnje. Njih je danas snimio naš poznati zaljubljenik u ptičji svijet Bariša Ilić. Evo kako je on opisao svoj današnji susret s ovim mitskim pticama koje simboliziraju život.

Danas, 9. svibnja 2019., iza ručka stiže poziv prijatelja Ante sa ušća Neretve da ima lijepo iznenađenje za mene. Nije me trebalo nagovarati sluteći rijetku pticu sjedam u automobil i na ušće. Ante me čekao i skupa sjedamo u čamac i vozimo se u Parila gdje je vidio ptice. Dok se vozimo Ante kaže da su tu Pelikani, malo ga potiho upitam da li je siguran iako znam da poznaje dobro ptice, a on kaže da je siguran.

Puhalo je jako jugo pa smo vozili prema vrhu Parila gdje su dvije vale misleći da su se tu sklonili od vjetra i zaista u drugoj vali smo ih ugledali. Mirno su odmarali ne hajući previše što se približavamo pa smo ih mirno fotkali. Budući je bilo tmurno i padala je kiša slike nisu najbolje, ali lijepo vidimo deset jedinki ružičastog nesita (Pelecanus onocrotalus) koje uživaju u laguni Parila i to je za mene bio prekrasan prizor.Vrijeme je bilo ružno i pokisli smo, ali sve u svemu prekrasan dan za ljubitelja ptica.

Foto: Bariša Ilić