HZZO je u svojoj akciji čišćenja popisa osiguranika provedenoj krajem lipnja 2023. godine s popisa obrisao oko 106.000 osiguranika, a zdravstveni budžet temeljem toga na godišnjoj razini bi trebao uštedjeti više od 30 milijuna eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iako je pothvat, tvrdilo se, bio motiviran velikim brojem građana koji su bespravno koristili zdravstveno osiguranje HZZO-a i nakon što su se odselili iz Hrvatske, pokazalo se da su bez zdravstvenog osiguranja ostale ranjive skupine građana koji žive u Hrvatskoj: rodilje, invalidi i teški kronički bolesnici.

Ured pučke pravobraniteljice Ustavnom je sudu podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenom osiguranju temeljem kojeg je »čišćenje« provedeno, a u godišnjem izvješću za 2023. godinu objavili su pritužbe brojnih građana koje ukazuju na apsurdnost cijele akcije HZZO-a u kojoj su dobrim dijelom stradali – nevini.

“Zar vas nije stid ukinuti zdravstveno osiguranje majci petero malodobne djece koja boluje od dijabetesa tipa 2, astme, tumora štitne žlijezde, čira na želucu, bolova u kralježnici, visokog tlaka, i to samo zato jer se nisam pojavila do 29. lipnja. Treba li da umrem, svi lijekovi su mi svaki mjesec potrebni”, napisala je jedna od pritužiteljica. Bez zdravstvenog je osiguranja ostala i samohrana majka troje djece: “Vraćena sam kući s otvorenim zubom jer nemam novca za privatni popravak. Ostala sam bez rodiljne naknade i zdravstvenog. Dojim bebu i pijem tablete protiv bolova”, napisala je za Novi list.

Ovo nije usamljen slučaj, slično su iskustvo doživjele i druge žene na rodiljnom dopustu: “Kao građanka ove države te majka troje djece duboko sam razočarana u odnos države i svih njenih tijela prema rodiljama. Dana 23. studenog zaprimam uplatu dijela novčane naknade te idući dan zovem HZZO da se informiram o razlogu umanjene isplate te saznajem da sam ostala bez obveznog zdravstvenog osiguranja, a tako i svih ostalih prava”, posvjedočila je mlada mama.

OGLAS