Umirovljenicima su krajem ljeta povećane mirovine, no Vladina je velikodušnost dio umirovljenika na kraju – udarila po džepu.

Sindikati procjenjuju da je oko 10.000 umirovljenika zbog povećanja mirovine izgubilo pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Mnogi ga zbog toga ne uplaćuju, ne odlaze liječniku – i time ugrožavaju svoje zdravlje, prenosi Dnevnik.hr.

Problem je imovinski cenzus. Isti je već 15 godina. Iznosi 1939 kuna za samca, ili 1516 kuna po članu obitelji u kućanstvu. Problem je nastao kada je vlada usklađivala mirovine i povisila one najniže.

Umirovljenici kojima je ona narasla pa makar i za jednu jedinu kunu izvan određenog cenzusa zbog toga gube pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Mnogi ga zbog toga nisu nikad više ni uplatili, unatoč lošem zdravlju.

Upozorili su na to i predstavnike Vlade na Nacionalnom vijeću na Dan starijih osoba. “Stoga je naš prijedlog da taj cenzus bude linija siromaštva, 2400 kuna i da svake godine, kako se mijenja ta linija, da se usklađuje cenzus za naše umirovljenike”, objasnila je predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.