Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ivana Žeravica iz okolice Opatije vlasnica je sporne diplome. Ne lažne, nego nepriznate. Dobila ju je na Sveučilištu Hercegovina, a Agencija za znanost i visoko obrazovanje RH priznala joj je kvalifikaciju za potrebe zapošljavanja u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Ipak, I. Žeravica s tom diplomom ne može postići cilj koji si je zacrtala prije upisa studija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH izdalo joj je 2015. godine negativno rješenje kojim joj država odbija zahtjev za priznavanje stručne kvalifikacije za bavljenje reguliranom profesijom logopeda. To znači da se Žeravica ne može zaposliti na neodređeno vrijeme u vrtiću ili školi, na radnome mjestu stručnog suradnika edukacijsko-rehabilitacijskog profila, odnosno učitelja edukatora rehabilitatora, zbog čega je pokrenula sudski postupak koji je 2018. završio na Ustavnom sudu RH.

Njezinu diplomu magistra defektologije, smjer logopedija, izdalo je privatno Sveučilište Hercegovina – Fakultet društvenih znanosti dr. Milenka Brkića, sa sjedištem u ulici Podbrdo bb, u naselju Bijakovići, koje graniči s Međugorjem u općini Čitluk. Riječ je o privatnom Sveučilištu, na čijem Fakultetu društvenih znanosti, jednom od dva ovoga sveučilišta, trenutno, prema informacijama uprave, studira oko 150 studenata, od kojih su 40 posto Hrvati. Na studiju logopedije u ovoj je akademskoj godini 20 studenata i točno ih je polovica iz Hrvatske.

Više o ovome možete pročitati na portalu Jutarnjeg lista.