Nedaleko od Ušća Neretve uništen je nasad lubenica koje je na državnoj zemlji zasadio Marino Babić. Od njega nije ostalo ništa samo gola zemlja. Nisu počinitelji nepoznati, već poznati i to na temelju ovršnog rješenja Općinskog suda u Metkoviću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naime, sudskom odlukom ta parcela je pripala drugom čovjeku koji ju je također obrađivao ilegalno godinama prije Marina, točnije do 2003 godine. Kasnije se zemljište nije obrađivalo da bi unatrag nekoliko godina Marin krenuo saditi kupus i lubenice.

I tako je bilo sve do prošlog vikenda kada je 19 tisuća sadnica lubenica počupano, skinuta je agril folija i sustav za navodnjavanje. Šteta je velika, premašuje 40 tisuća €. Marino sa ocem ima registriran OPG, žive od poljoprivrede i obrade zemlje. Ima suprugu i troje male djece. Kaže da ne mešetari sa zemljom nego da je obrađuje, što svi znaju u dolini Neretve. Nije siguran što će biti sa ovom parcelom od pet hektara i hoće li „novi gazda” išta saditi ili će je dati nekome u podzakup, jer mu je OPG godinama u blokadi.

– Tražio sam da me puste do 15. kolovoza da mogu obrati lubenice, ali to nije prihvaćeno-kaže nam Marino, koji je u samoj jednom danu ostao bez 100 tisuća € zarade od prodanih lubenica a država je ostala „kratka” za 20 tisuća € neplaćenog PDV-a.

Više možete pročitati na portalu Slobodna Dalmacija.

Tekst i slika: Stanislav Soldo / SD

OGLAS