Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u ponedjeljak je, nakon telefonske sjednice Vlade, izvijestio da će cijena litre benzina iduća dva tjedna iznosit 13,02 kuna, odnosno bit će smanjena s trenutnih 13,5 kuna, dok će cijena litre dizela s 13,08 kuna narasti na 13,43 lipe.

Također, rekao je da će se izjednačiti cijene goriva na autocestama i izvan njih. Nadalje, u sljedeća dva tjedna Vlada će produljiti ograničenje cijene plavog dizela na 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo u protekla dva tjedna.

Po njegovim riječima, trgovačka marža ostaje 65 lipa za litru benzina i dizela, kao i smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel.

“Da nije bilo tih poteza Vlade, cijena dizela bi bila 15,70 kuna, a cijena litre benzina 14,92 lipe”, kazao je Filipović u izjavi novinarima u Ministarstvu.

Vezano uz popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli, Filipović je rekao da je u prošli petak zapunjenost iznosila 41 posto te da je dinamika punjenja takva da bi do 1. listopada skladište trebalo biti zapunjeno 90 posto.

Taj zadatak, istaknuo je, operativno provodi HEP te očekuje da će to biti realizirano onako kako je i predviđeno.

Upitan trebaju li hrvatski građani strahovati od eventualne nestašice plina, ministar je iznio podatak da ukupna godišnja potrošnja plina u RH doseže 2,9 milijardi prostornih metara. S druge strane, kapacitet krčkog LNG-a je također 2,9 milijardi prostornih metara, a skladišta Okoli 430 milijuna.