Hrvatska se depopularizira. Obala ostaje bez radne snage. A sezona je pred vratima. U nekim odjelima RH Vlade su očajni. Privatnici se žale. Nedostaje radne snage. Kuhara nema na vidiku. Radnika u turizmu. Plaće im idu u nebo. Stotine drugih zanimanja, prenosi poskok.info.

BIH Hrvati nedovoljni su. Oni ako žele posao idu direktno u EU.

Naprosto nedostaje radne snage. BIH se nameće kao prirodan bazen iz kojeg će RH tražiti radnu snagu. U prvom redu radi jezika. Probalo se s Bugarima, Rumunjima. Naprosto ne ide.

Kako građani BIH putem radnih dozvola mogu pronaći posao u EU, koja isisava radnu snagu i iz BIH, ono što se pojavila kao ideja u Hrvatskoj jeste to da RH ponudi građanima BIH koji bi u RH stekli minimalno 5 godina radnog staža ili 7 godina sezonskog rada duljeg od 6 mjeseci, poslova u deficitarnim zanimanjima, nit manje nit više nego državljanstvo RH. Uvjet bi uz to bio spomenuti staž i čist dosje u tih 5  odnosno 7 godina. Bez kaznene prijave. Ovaj prijedlog za sada je neslužben, no o njemu se već dulje vrijeme govori u raznim kuloarima određenih političkih struktura.

Ponuda bi, kako kažu, trebala biti  primaljiva jer bi ti građani time postali i građani EU, pa bi bili konkurentniji na EU tržištu. Kada će BIH u EU to je još uvijek neizvjesno. Obični ljudi traže budućnost.

Ono što naš izvor muči je sljedeći problem. Kako tog radnika koji dođe raditi iz BIH u RH zadržati u Hrvatskoj da ne pobjegne na EU tržište?

Rješenje je  upravo – privremena putovnica. Ukoliko bi se ona dodijelila isti tren, taj radnik bi za RH bio izgubljen.

Smatra se da bi svi takvi vlasnici privremenih putovnica, radije pristali i na nižu hrvatsku plaću od njemačke, nekih 5 godina, ako im to dugoročno jamči trajnu EU putovnicu.