Srijeda je donijela prilično hladno jutro velikom dijelu zemlje. Dalmacija je zabilježila prohladno jutro s minimalnim temperaturama u Zagori do 4 do 9°C, a uz obalu i na otocima od 14°C. Danju je znatno toplije s temperaturama u većini predjela od 14 do 20°C.

Posljednjih sedam dana bablje ljeto je naglo ustupilo pred pravom jeseni, a pojedini dani su se u Dalmaciji mogli klimatološki usporediti s krajem studenog. Stigle su i dugo očekivano obilne oborine u gotovo sva područja. Ipak, prva dekada listopada najviše kiše je donijela Zabiokovlju, preko 200 litara po kvadratnom metru, koliko je zabilježeno i u Neretvi.

Sljedećih desetak dana oborina uglavnom više neće biti. Hladno će biti još ovaj tjedan, a onda nas u sljedećem očekuje postupno zatopljenje koje ipak neće vratiti “bablje ljeto” u naše područje.

S istoka kontinenta danas je do jugoistočne Europe stigla nova količina hladnijeg kontinentalnog zraka. Sljedeća 24 sata formirat će se ciklona južnije od Italije, te će se centrom postupno premještati prema Grčkoj. Utjecaj na vrijeme kod nas bit će uglavnom u vidu vjetra, odnosno jake bure, ali i novog prolaznog zahlađenja.

Danas nas do kraja dana očekuje pretežno sunčano vrijeme. Bura će jačati iz sata u sat i već do kraja dana imat će olujne udare. Na Dinari i Kamešnici uz povremeno više oblaka može padati slab snijeg. Navečer osjetno hladnije, a vjetar će pojačavati osjet hladnoće.

U četvrtak pretežno sunčano. Uz granicu s BiH može biti i vrlo slabog snijega. Puhat će pojačana do jaka bura koja će povremeno imati olujne udare. Podno Velebita olujna bura koja će u prvom dijelu dana imati orkanske udare, a pokoji orkanski udar moguć je i ponegdje uz obalu Dalmacije. Minimalne jutarnje temperature zraka od 5°C u Zagori do 12°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 19°C.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm za područje Jadrana izdao žuto, narančasto i crveno upozorenje zbog olujne bure koja će ponegdje imati udare preko 120 km/h.

Petak donosi nastavak stabilnog vremena, ali i slabljenje bure. Još ujutro bit će umjerena do jaka, sve će više slabiti prema kraju dana. Jutro malo hladnije u odnosu na četvrtak, a najviše dnevne temperature zraka biti u porastu, od 15 do 21°C u najtoplijem dijelu dana.

Subota donosi pretežno sunčano vrijeme, ali će popodne i navečer biti promjenjive naoblake. Ujutro će puhati slaba bura, danju slab vjetar zapadnih smjerova. Jutro hladno, u nekim kotlinama Zagore moguć je slab mraz. Danju većinom od 16 do 21°C,

Djelomično sunčano i suho bit će u nedjelju. Ujutro i navečer slaba bura, danju će biti tiho ili uz slab vjetar s mora. Jutarnje temperature u manjem porastu, danju većinom od 17 do 22°C.

Piše: Rade Popadić / Dalmacija danas