Stipe Damić, umirovljenik iz Rogotina, proizvodi najbolje maslinovo ulje u Dalmaciji.
Ne, ne pretjerujemo, njegovi maslinici blizu ušća Neretve prošle su godine dali kvalitetan plod od kojega je Stipe napravio maslinovo ulje nagrađeno na ovogodišnjem Noćnjaku održanom u Jelsi na Hvaru.
S nagradama i priznanjem za najbolje blago ekstradjevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti, vratio se u Rogotin otkrivši nam na koji način proizvodi tako dobro maslinovo ulje.
Čini se da je tajna upravo u spoju slatkoga i slanoga. Slatke i slane vode i zraka koji se miješaju u njegovim maslinama na ušću Neretve.
Kako je sve počelo?
Stipe je najprije imao osamnaest maslina koje su mu bile hobi. Zatim je zasadio šezdeset komada i tu je već počela intenzivnija proizvodnja kvalitetnog maslinova ulja da bi sada imao ukupno 640 stabala maslina. U masliniku radi čitava obitelj.
Trenutačno se provodi takozvano prstenovanje maslina koje ih tjera da bolje rode.
– Sokovi masline idu kroz deblo i vraćaju se kroz koru. Prstenom na maslini prekidamo to kolanje jer sva hrana koja uđe kroz deblo ne vraća se natrag već ostaje gore što pridonosi obilnom urodu – kaže Stipe.
Masline su stare osam godina. Tu su leccino, frantoio, coratina i pendolino. Pendolino je sitnica koja je inače oprašivač drugim maslinama, pojašnjava nam Stipe dok obilazimo njegov maslinik.
više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije
foto: Denis Jerković / Hanza Media