Stipe Damić, umirovljenik iz Rogotina, proizvodi najbolje maslinovo ulje u Dalmaciji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ne, ne pretjerujemo, njegovi maslinici blizu ušća Neretve prošle su godine dali kvalitetan plod od kojega je Stipe napravio maslinovo ulje nagrađeno na ovogodišnjem Noćnjaku održanom u Jelsi na Hvaru.

S nagradama i priznanjem za najbolje blago ekstradjevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti, vratio se u Rogotin otkrivši nam na koji način proizvodi tako dobro maslinovo ulje.

Čini se da je tajna upravo u spoju slatkoga i slanoga. Slatke i slane vode i zraka koji se miješaju u njegovim maslinama na ušću Neretve.

Kako je sve počelo?

Stipe je najprije imao osamnaest maslina koje su mu bile hobi. Zatim je zasadio šezdeset komada i tu je već počela intenzivnija proizvodnja kvalitetnog maslinova ulja da bi sada imao ukupno 640 stabala maslina. U masliniku radi čitava obitelj.

Trenutačno se provodi takozvano prstenovanje maslina koje ih tjera da bolje rode.

– Sokovi masline idu kroz deblo i vraćaju se kroz koru. Prstenom na maslini prekidamo to kolanje jer sva hrana koja uđe kroz deblo ne vraća se natrag već ostaje gore što pridonosi obilnom urodu – kaže Stipe.

Masline su stare osam godina. Tu su leccino, frantoio, coratina i pendolino. Pendolino je sitnica koja je inače oprašivač drugim maslinama, pojašnjava nam Stipe dok obilazimo njegov maslinik.

više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije

foto: Denis Jerković / Hanza Media

OGLAS