Uz jučerašnje tiskano izdanje Jutarnjega lista mogli ste dobiti Rječnik 500 najčešćih suvremenih hrvatskih osobnih imena. Riječ je o skrećenome Rječniku suvremenih hrvatskih osobnih imena koji uskoro izlazi iz tiska u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Autori koji su na rječniku radili četiri godine su Ankica Čilaš Šimpraga, Dubravka Ivšić Majić Domagoj Vidović, a suradnici su im bili Branimir Brgles i Joža Horvat. U knjizi su obradili oko 3000 od 5563 imena za koliko se pretpostavlja da ih ima u našoj zemlji. Točan broj nije poznat jer podaci za imena s manje od deset nositelja nisu dostupni.

Rječnik je rađen po suvremenoj metodologiji koja, osim gramatičkih odrednica osobnog imena, uzima u obzir etimologiju, podatke o broju nositelja i geografskoj rasprostranjenosti te imendane.

Tako je zanimljiv podatak da je od 16. st. najčešće muško ime u Hrvata Ivan kojega po popisu iz 2011. nosi 130 828 osoba, a najpopularnije žensko ime je Marija kojega nosi 126 626 osoba.

Najčešća imena u posljednjih desetak godina su Mia, Ema, Ena, Dora, Elena, Hana, Karla, Leona, Nika… Što se tiče muških imena, svakako ima najviše Noa, Borna, Davida, Gabrijela, Jakova, Jana i modernije inačice imena Ivan – Ivano.

Ovaj zanimljivo i vrijedno djelo hrvatske onomastike moći će se nabaviti po promotivnoj cijeni na Interliberu od 13. do 18. studenoga i na adresi knjige.ihjj.hr.

I na kraju, jedan od autora Rječnika, bračko-zažapski Metkovac Domagoj Vidović družit će se idućega tjedna u Mjesecu knjige s metkovskim osnovnoškolcima na malim antroponomastičkim radionicama u Gradskoj knjižnici Metković.

Tako će se naši učenici moći upoznati sa značenjem osobnih imena i prezimena…