Don Damjan Raguž, prvi župnik Župe Presvetog Trojstva u Gabela Polju, doživio je u večernjim satima 9. listopada tešku prometnu nesreći kod mostarske katedrale. Raguža je, dok je prelazio cestu, udario motocikl, potom je s teškim i po život opasnim ozljedama prevezen je na Odjel za anesteziju i reanimaciju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gdje se liječnici bore za njegov život.

Don Damjan je umirovljeni svećenik mostarske biskupije koji se 9. rujna ove godine oprostio sa župnom zajednicom u  Rotimlji gdje je proveo zadnjih devet godina.

Prije toga bio je župnik u Studencima od 1993. do 2009. godine, gdje je osim brojnih građevinskih radova, 1996. pokrenuo župni list Povezanost i osnovao Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Studenčica” i mandolinski orkestar “Zlatno srce”.

Don Damjan Raguž rođen je 12. srpnja 1943. u Aladinićima, župa Prenj-Dubrave, općina Stolac, jer je roditeljska kuća u Prenju bila spaljena. Njegov otac Vidoje stradao je na Križnom putu na kraju Drugoga svjetskog rata, pa je don Damjan rastao samo s majkom Ljubom r. Krmek. Prva četiri razreda osnovne škole završio je u Opličićima i Prenju kad je škola bila u sadašnjoj župnoj kući. Dva prva razreda osmoljetke završio je u Aladinićima gdje je u sedmom razredu bio izbačen iz škole jer učitelju nije htio priznati da je postao od majmuna.

Od svoje 14. do 19. godine nije išao u školu učio je svirati klavir i harmonij te jednu godinu dana harmoniku u Metkoviću. Neko vrijeme se bio zaposlio i radio na poljoprivrednim dobrima. A nakon što je odslužio vojsku u Trogiru, Solinu, Splitu i Trebinju (1963.-1965.), položio je 7. i 8. razred osmoljetke u Aladinićima.

U Biskupijsko sjemenište u Dubrovniku došao je u jesen 1965. gdje mu je bilo dopušteno da u jednoj godini polaže dva razreda pa je klasičnu gimnaziju završio u proljeće 1968. te ujesen stupio u Bogosloviju u Splitu. U četvrtoj godini studija (1972.) imenovan je prefektom sjemeništaraca što je obnašao do 1975. godine.

Za đakona Trebinjsko-mrkanske biskupije zaredio ga je splitski pomoćni biskup Ivo Gugić 1. travnja 1973. u Splitu, a za svećenika, nakon završene pete godine studija, mostarski biskup Petar Čule 1. srpnja 1973. u Prenju. Nakon završene šeste godine studija, ostao je prefekt u Splitu do ljeta 1975. kad je imenovan župnim vikarom u Gabeli. Kad je u proljeće 1977. osnovana nova župa Gabela Polje, don Damjan je imenovan njezinim prvim župnikom. Na toj službi je ostao do 31. siječnja 1993. kad je postao župnik Studenaca gdje je 2006. imenovan i dekanom. Godine 2009. imenovan je na službu župnika u Rotimlji.