– U Africi sam naučio živjeti jednim jednostavnim životom, gdje me ne zanima brendirana odjeća, gdje ne kupujem svake godine nove cipele, i nemam nekih posebnih želja. To sam naučio s njima gledajući kako oni žive, i nema razloga da se u životu orjentiramo na to kako što više imati, i da se sve mora postići i danu u kojem smo to planirali postići. Radim čak i više nego što bi radio u Domovini, ali ne osjećam težinu toga, jer ima i sutra., kaže don Velimir Tomić, misionar iz Gabela Polja.

Don Velimir Tomić, svećenik Mostarsko – Duvanjske biskupije, 31 godinu misionar je u Tanzaniji, zemlji na istoku Afrike uz obalu Indijskog oceana. Tamo je sada jedan od rijetkih preostalih misionara iz Europe. Djeluje u nadbiskupiji Arusha, u misiji Svetog Križa u Kisongu gdje je do prije dvije godine s njim bio i don Bernard Marjanović. Sada mu u misiji povremeno pomaže domaći svećenik služeći jednu misu nedjeljom. Po svom dolasku u tu misiju don Velimir je zatekao stotinjak kršćana. Prije njega, na područje Miseki koje je sada filijala Kisonga dolazili su indijski svećenici. U misiji Kisongo osnovanoj prije pet godina, sada je 3500 vjernika.

Rođen je 1961. godine u obitelji s petero djece u Vukovaru, a nakon par godina obitelj se seli u Gabela Polje kod Metkovića. Za njegovo zvanje se može reći da je plod sijanja p. Ante Gabrića u njegovu rodnom kraju.

Za školskih dana volio sam čitati pisma misionara, posebno od p. Ante Gabrića koji je bio naš mještanin. I, kako je sazrijevalo svećeničko zvanje s njim se nekako javljala i želja za odlaskom u misije. Nisam imao želju za Indijom, a bilo je i teško dobiti vizu. S druge strane, naši su misionari već bili na afričkom kontinentu, i u jednom je trenutku to bila realnija mogućnost, kaže don Velimir.

Razgovor s don Velimirom možete pročitati na portalu Hrvatske katoličke mreže.