– HŽ Cargo Ploče je u procesu restrukturiranja u zadnjih pet godina podijelio više od sto otkaza radnicima, od toga na desetke otkaza dobili su hrvatski branitelji (HV i HVO), zbog čega se vode sudski postupci. Zahtijevamo da svi postojeći radnici HŽ Cargo Ploče ostanu u radnom odnosu, jer od preostalih 29 radnika velika većina su hrvatski branitelji. Ne prihvaća se novo predložena organizacija za HŽ Cargo Ploče. Dosta je otkaza zbog nesposobnih uprava!

Zahtijevamo da Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s resornim Ministarstvo, mora, prometa i infrastrukture pokrene inicijativu za izmjenom Statuta Željezničkog fonda na način: U slučaju zbrinjavanja radnika hrvatskih branitelja HV i/ili HVO iz HŽ društava (HŽ Cargo, HŽ Putnički prijevoz, HŽ Infrastruktura i ostala željeznička poduzeća kojima je osnivač HŽ društvo) mogu provesti u Željezničkom fondu do povratka na posao u bilo koje HŽ društvo ili do ispunjenja prvih uvjeta za mirovinu. Trošak ‘naknadu plaća’ radnicima hrvatskim braniteljima u Željezničkom fondu podijeliti razmjerno između Ministarstva hrvatskih branitelja i HŽ društvo koje je radnika-hrvatskog branitelja uputilo u fond. – ovo su samo neki od jednoglasno prihvaćenih zahtijeva s dramatičnog skupa radnika HŽ Carga u Pločama kojima, zbog gubitka posla, prijete otkazi, a na kojem su sudjelovali i predstavnici sindikata i Ministarstva branitelja, piše Rogotin.hr.

Osim ovoga, pločanski željezničari također traže pokretanje istražnih radnji u HŽ Cargu zbog načina na koji su se gubili poslovi od konkurencije koja nije imala uvjete kao oni, odnosno da se istraže eventualna pogodovanja privatnim prijevoznicima. Pitaju se kako je moguće da HŽ Cargo sa svojim kapacitetima, lokomotivama, vagonima i prostorom ne može pozitivno poslovati, a u isto vrijeme privatni prijevoznici s unajmljenim lokomotivama, vagonima i prostorima imaju profitabilnost za svoj rad.

Sastanak je protekao u dramatičnom tonu, ogorčenost pločanskih HŽ-ovaca mogla se osjetiti u zraku, a, da ironija bude veća, tijekom skupa jednoj djelatnici stigao je otkaz, piše Rogotin.hr.