O rastu cijena struje i plina na tržištu te utjecaju na Hrvatsku u programu N1 govorio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Miletić.

Podsjetio je na to da je 2007. godine liberalizirana cijena struje u Hrvatskoj, a od 2021. smo deregulirali i plin, što znači da će formiranje cijene ovisiti isključivo o tržištu.

“Problem koji ima cijela Europa je da ugljikovodičnog dijela proizvodnje električne energije imamo u velikim količinama, a sve to opterećeno je velikim nametima za emisije CO2, kojima se financiraju zelene politike.

Izvjesno je da se, što se tiče struje, Hrvatska orijentira na hrvatsku i mađarsku burzu, a na tim burzama proteklih mjeseci cijene rastu. Dobra je vijest što mi imamo jaku elektroprivredu, HEP, koji ima i druge izvore, stoga udarac tržišta ne ide valom kakvim ide u drugim dijelovima Europe”, rekao je, dodavši da je izgledno da će u doglednom vremenu biti poskupljenja, no građani će biti zadnji koji će poskupljenja osjetiti.

“Bez struje mi smo propali kao planet”

Na pitanje hoće li građani imati i 40 posto veće račune ne prilagodimo li se zelenoj tranziciji, državni tajnik kaže da je teško govoriti koliko će biti poskupljenje. “Građani će moći uštedjeti kroz ESCO modele, agregatore i samoinicijativu da naprave svoje postrojenje”, rekao je i dodao da smo bez struje propali kao planet.

Energetsko siromaštvo regulirano je na razinu EU, pa se građanima koji ne mogu plaćati račune mora pomoći da plate, pojašnjava Miletić: “Na svakom računu imate određeni iznos novaca koji se slijeva u Ministarstvo rada i socijalne skrbi, iz čega se financiraju potrebiti građani.”

Apelira na građane da budu energetski učinkoviti i kaže da ih država stimulira da koriste sredstva Fonda za energetsku učinkovitost, koji sufinancira projekte u iznosu od 40 do 80 posto. Dao je i primjer povratka investicije. “Oni koji su na području posebne državne skrbi, dobiju 80 posto poticaja i u dvije godine isplate svoje postrojenje.”

“Ovu zimu ne očekujemo udar na cijenu plina”

“Liberalizacijom cijene plina nismo imali nikakav udar na građane. Na tržištu nema znakova da je plin stravično poskupio. Skladišta koja se pune za opskrbu već su debelo napunjena. Ovu zimu ne očekujemo nikakav udar. Što će se događati iduće godine, ovisi o onome što će biti na razini EU. Mi ne očekujemo neki udar, ali morat ćemo pratiti tržišta”, rekao je o mogućem poskupljenju plina.

Ističe da će struja biti energent budućnosti i trebat će biti proizveden izvorima koji ne proizvode ugljični dioksid te ne zagađuju okoliš.

Zelena tranzicija neće biti trošak građanima, kao što to nisu ni energenti, poručio je. “Planet smo naslijedili od svojih unuka. Ako to tako ne doživljavamo, imamo problem”, rekao je Miletić.