Za Dubrovačko-neretvansku županiju za srijedu 29. lipnja 2022. prognozirana je velika opasnost od pojave toplinskog vala, dok je za četvrtak 30. lipnja 2022. prognozirana umjerena opasnost.

Prema prognozi DHMZ-a sutra će biti pretežno sunčano. Uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne i navečer u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadni te jugo. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu od 23 do 27, a najviša dnevna između 31 i 36 °C.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema DHMZ-u, biometeorološka prognoza u narednim danima će se pogoršavati, na što posebno moraju kronične bolesnici, koji bi trebali izbjegavati suvišne napore te aktivnosti prilagoditi dijelu dana s nižim temperaturama zraka.

– Savjetujemo boravak u hladnijim prostorima tijekom najtoplijeg dijela dana, laganu prehranu, dovoljno tekućine i obaveznu zaštitu od UV zračenja. Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili za osobe starije od 60 godina te one koji imaju kronične zdravstvene probleme – savjetuje DHMZ.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

OGLAS