Već u utorak nas očekuje jaka ciklona koja će se s područja Genove premjestiti centrom nad Jadran, uzrokujući najjače jugo dosadašnjeg tijeka godine, porast temperature zraka i nove obilne oborine, piše Dalmacija danas.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za utorak izdao narančasti stupanj upozorenja na opasne vremenske prilike i to zbog snažnog juga te obilnih oborina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jaka đenovska ciklona intenzivno će utjecati na vrijeme na cijelom Jadranu tijekom utorka. Bit će oblačno uz kišu, a povremeno su mogući obilniji pljuskovi s grmljavinom. Lokalno će pasti stotinjak novih litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će jako do olujno jugo koje će na moru imati orkanske udare mjestimice i preko 120 km/h. Krajem dana na sjevernom Jadranu moguć je lebić. Olujno jugo uzrokovat će visoke valove, a time i probleme u odvijanju pomorskog prometa, a mnogi će brodovi biti privezani u lukama. Uz obalu je ponegdje moguća pojava ciklonalne plime, odnosno plavljenje nižih dijelova obale. Jutro osjetno toplije. Najviše dnevne temperature od 13 do 19°C.

U srijedu još u početku oblačno, povremeno uz slabu kišu, osobito na jugu Dalmacije. Popodne postupno razvedravanje. Ujutro još slabo jugo ili lebić, popodne slaba do umjerena bura. Jutro toplo, najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

U četvrtak pretežno sunčano. Ujutro će puhati umjerena bura, danju slab do umjeren sjeverozpadnjak. Jutro i večer osjetno hladniji, najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C.

U petak pretežno sunčano i suho. Ujutro će puhati burin, danju slab vjetar s mora. Jutro prohladno, ponegdje u Zagori uz slab mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C.

Vremenske prilike u dane vikenda još nisu izvjesne. Dok američki model GFS daje nastavak suhog vremena i jače bure u nedjelju, europski ECWMF daje povremenu kišu, a u nedjelju i pad temperature zraka….

OGLAS