Ususret Festi sv. Vlaha objavljujemo fotografije koje su nedavno pronađene u bivšem domu dubrovačkog biskupa, a za koje postoji mogućnost i da do sada nisu javnosti prezentirane, stoji objavljeno na službenoj stranici Dubrovačke biskupije.

Riječ je o originalnim fotografijama bl. Alojzija Stepinca prigodom njegovog posjeta Boki kotorskoj 1941. godine uz proslavu zaštitnika Kotora sv. Tripuna.

Te 1941. godine nadbiskup Stepinac predvodio je u Dubrovniku glavno pontifikalno slavlje i procesiju na Svetoga Vlaha 3. veljače. U Dubrovnik je stigao parobrodom 1. veljače i priređen mu je svečani doček u luci i u katedrali.

Slijedećeg dana 2. veljače nadbiskup je otputovao u Boku kotorsku kako bi obišao taj kraj i sudjelovao jednim dijelom u početnim svečanostima proslave sv. Tripuna, zaštitnika Kotora, koji se slavio istog dana kad i u Dubrovniku sv. Vlaho. Dubrovačka biskupija tada nije imala biskupa ordinarija nego je njome, kao apostolski administrator, upravljao kotorski biskup mons. Pavao Butorac. Tako da je biskup Butorac predvodio 3. veljače pontifikalno slavlje proslave sv. Tripuna u Kotoru, a nadbiskup Stepinac pontifikalno slavlje Svetoga Vlaha u Dubrovniku.

Za tu Festu sv. Vlaha stigli su i drugi visoki gosti iz Zagreba među kojima i tadašnji hrvatski ban Ivan Šubašić.

Fotogaleriju u kojoj se nalazi sedam do sada nepoznatih fotografija blaženog Alojzija Stepinca možete pogledati na stranici Dubrovačke biskupije.

Foto: Dubrovačka biskupija