U opuzenskoj Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi odražavaju se 5. Dani mandarina. Sve je počelo još u četvrtak kada su učenici, učitelji tehničko osoblje izradili skulpture od mandarina koje su im poklonile tvrtke i pojedinci iz naše Doline.

U petak, 18. listopada, posjetili su ih vršnjaci iz prijateljskih škola iz Zadra i Hvara te osmaši iz Osnovne škole Opuzen. Kao pravi domaćini, ponudili su im prirodan soku i druge specijalitete od mandarina. Posjetitelji imali su priliku okušati se u brojnim sportskim i zabavnim aktivnostima (potezanje konopa, stolni tenisu i karaoke). Učenici 4.a  s nastavnikom Mijom Ćelićem pripremili su ukusan ručak za svakoga nakon čega su gosti ispraćeni na Ušće u pratnji Ane Tutavac i Bariše Ilića.

Jutros, trećega dana manifestacije, održan je agroturistički sajam u gradskom parku na kojem su sudjelovali Udruga hrvatskih branitelja Svilaja sa suhomesnatim proizvodima, OPG Ante Krstičević s proizvodima od drva, OPG Tadija Glavinić i Katica Utovac s kozmetičkim proizvodima od meda, propolisa i matične mliječi te ljekovitih trava. Dragica Krmek i UOSI Prijatelj ponudili su svoj asortiman rukotvorina i suvenira. Fritule, kolače i
domaće proizvode pripremili su Anđelko Širović i Ispeci pa Reci iz Sinja. Mijo Ćelić ponudio je asortiman ljutih umaka, a naši učenici proizvode Učeničke zadruge: likere od mente, oraha i rogača, balzame od smilja i gospine trave, kantarionovo ulje, ali i eko bombice za kupanje te eko tablete za strojno pranje rublja.

U drugom dijelu današnjeg programa bila je panel rasprava na temu potencijala agroturizma u dolini Neretve na kojoj su sudjelovali dožupanica Žana Marević, ravnateljica razvojne agencije Dunea Melanija Milić, predstavnik poduzetnika iz područja agroturizma Joško Curić te Mijo Ćelić, proizvođač agroturističkih proizvoda. Moderator je bila ravnateljica škole Ivana Filipović.

Sutra je posljednji dan 5. Dana mandarina u Opuzenu kada će se u prostoru škole biti izložba skulptura od manadina i šahovski turnir.

Foto: SŠ Opuzen