U vrijeme Božića izlog Ljekarne Kusić-Palaversa redovito bude urešen predivnim unikatnim ukrasima koje izrađuje Dunja Palaversa. I tako već sedam-osam deset godina, a sve je počelo jednim malim modelom jajeta od stiropora.

Uvijek sam voljela raditi nešto kreativno s tkaninama, pa sam izrađivala različite prekrivače, jastučnice od ostataka materijala, tzv. ‘patchwork’. Prije sedam-osam godina sam u ruke uzela model jajeta od stiopora i ukrasila ga jednostavnim tkaninama i tako je počela moja izrada božićnih, a kasnije i uskrsnih ukrasa, kaže Dunja.

Ovo što vidimo nisu jednostavne tkanine i ukrasi, već prava unikatna djela s mnogo detalja za što treba dosta vremena i truda.

– Ja ovo volim raditi i onda ne mislim ni na vrijeme, ni na trud. S vremenom sam napredovala i čemu mi je pomogla jedna naša Metkovka koja je živjela u Parizu. Ona je vidjela moje prve ukrase i nakon nekog vremena donijela mi mnogo različitog rastezljivog materijala iz Francuske koji i nije baš jeftin. Redovito je kupovala moje božićne kuglice i poklanjala ih svojim prijateljima za Božić, tako da ih danas ima svugdje: od Tenerifa, Francuske, Engleske, Njemačke, do Hrvatske…

Prije nekoliko godina Dunja je sav prihod od prodaje božićnih ukrasa donirala Humanitarnoj zakladi Iva Petrušić, bilo je to 2015. i 2016. godine. I onda, kao i danas, rijetko ovi predivni ukrasi ostanu u izlogu ljekarne do Nove godine. Koliko god da ih Dunja napravi, oni uvijek nađu svoj put do novih vlasnika. I tako svale godine!