Sinoć, iza 23 sata jedna čitateljica iz Ulice neretvanskih gusara poslala nam je fotografiju, snimljenu s balkona obiteljske kuće, na kojoj se vidi noćna šetnja troje migranata u smjeru Glibuše. Fotografija je napravljena mobitelom u uvjetima noćnog svijetla i uz faktor iznenađenja pa nije najkvalitetnija, ali upućuje na ono što već svi znamo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pod okriljem noći određeni broj migranata iz azijskih i sjevernoafričkih zemalja ilegalno prelazi državnu granicu na području kojega kontrolira PGP Metković.

Neki od njih se ne ustručavaju kod lokalnog stanovništva raspitivati za autobusni kolodvor ili taksi službu, pa čak pitati i novac. Znamo za takve slučajeve koji su se nedavno dogodili u blizini crkve sv. Ilije ili Preko na kružnom toku.

Sinoćnji prolaznici očito nisu sreli nikoga tko bi ih uputio pa su krenuli u krivom smjeru, niz Ulicu neretvanskih gusara prema Glibuši. Dakle, na istok!

Neslužbeno doznajemo da u prosjeku dnevno na ovaj način državnu granicu na širem području Metkovića prijeđe i do 20 migranta dnevno od kojih jedan dio granična policija uspije vratiti, a drugi nastave put prema sjeverozapadu zemlje. Uglavnom je riječ o mladim ljudima u 20-tim godinama, a u manjem postotku o obiteljima.

Kako je riječ o ilegalnim prelascima, odnosno poslovima, možemo pretpostaviti da je u ovo uključeno tzv. podzemlje. Neki dan smo doznali da je u Opuzenu zatečena peteročlana obitelj iz Irana koja je za svoj prelazak granice kod Metkovića i prijevoz prema sjeveru platila 3 000 eura. A koliko granica treba prijeći do Obećane zemlje…?

Uglavnom, dok vi spavate, našim ulicama prolaze ljudi kojima je cilja doći na Zapad. Kako ne možemo znati o kojima je ljudima riječ, budite oprezni, zaključavajte svoje stambene i druge objekte i vozila! Sve drugo prepuštamo institucijama…

OGLAS