Tek kratka šetnja uz skale Put groblja, odmah iznad zadnjih kuća, otkriva nam tragove migracije čija ruta se pruža od dalekog Istoka (a dijelom i sa sjevera Afrike) do bogatog Zapada. U taj povijesni događaj uključen i naš Predolac, točnije ruta Đumruk-Predolac. Putnici s Istoka, nakon Grčke, upravo na Predolcu čine svoje prve korake po teritoriju Europske unije, prije negoli će to isto činiti po gradskim centrima Njemačke, Francuske, Engleske, Skandinavije…, i pri tome po predolačkim strminama odbacuju sve ono staro i nepotrebno što ih veže za život izvan Obećane zemlje.

Možda bi trebalo sve to prikupljati i skladištiti, a u neko buduće vrijeme i izložiti u nekakvom muzeju migracije, upravo ovdje, na mjestu koje je za migrante bilo povijesno, gdje su njihove stope dodirnule Zapad. Sada to izgleda kao hrpa nesavjesno odbačenoga smeća, dostojna prijezira jer se kosi sa svim pravilima zahvalnosti prema Majci Zemlji na koje ni sami još nismo potpuno navikli.

Izložena ideja nije za pretjerano promišljanje, već više za osvještavanje činjenice da aktivno sudjelujemo u povijesnim zbivanjima koja se protežu u prostoru dugom preko 5000-6000 kilometara. Predolac je povijesno mjesto na kojem administrativno počinje Europa…

Još ostaje pitati se što bi, da zna za Predolac, učinila Greta Thunberg? Mlada Europljanka bi nas zasigurno pozvala na neodgodivu zelenu čistku Majke Zemlje na Predolcu.