Da su vode u dolini Neretve idealne za kajakaše, već odavno je poznato. Neki od njih u Neretvu dolaze još od 1974. kako nam reče Vinko Mijočević, trener kajak kanu hrvatske reprezentacija, koji je u Metković i Neretvu otkrivao s legendarnim Matijom Ljubekom.

Ovih dana na Neretvi treniraju ponajbolji mladi kajkaši iz cijele Hrvatske, njih 18 iz Belišća, Slavenskog Broda, Zagreba, Hrvatske Kostajnice i Runovića u pratnji triju trenera. Dnevno preveslaju do 30 kilometara, što po Neretve što po okolnim kanalima i Maloj Neretvi. Uz to redovito trče i treniraju u teretani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U nedjelju su imali predah od treninga, ali ne i od drugih aktivnosti. Zatekli smo ih na tzv. aktivnom odmoru na Marinu vijencu. Usprkos izmaglici, uživali su u jednom od najljepših pogleda na Neretvanski dolinu.

Neki od njih će možda nastupiti na Svjetskom prvenstvu u kajak kanu maratonu koji će se 2024. održati u Metkoviću. – kazao nam je Mijočević koji je pomogao promociji Neretve kao kajakaškog odredišta, pa tako u Rogotin već godinama dolaze kajakaši iz Mađarska, Češke i Slovačke, a nekad su pristizali Rusi i Rumunji.

Nama su uvjeti rada na Neretvi u Metkoviću idealni, već dugi niz godina je naše smještajno odredište Hotel Narona. Osim toka Neretve, za treninge koristimo i druge vode u Dolini te tako nastojimo ove naporne treninge mladi ljudima učiniti zanimljivijima. U ono malo slobodnoga vremena nastojimo im pokazati prirodne znamenitosti Neretve i susjedne Hercegovine. – kaže glavni trener naše kajakaške reprezentacije.

Naši mladi kajkaši će na do kraja sljedećega tjedna biti u Metkoviću, nadamo se da će im boravak Neretvi ostati u lijepom sjećanju i da ćemo ih vidjeti na SP u kajak kanu maratonu 2024. u Metkoviću.

Foto: Vinko Mijočević

OGLAS