Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, u subotu 27. lipnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio osam đakona među kojima su bila i dva Metkovca, don Slavko Voleravić i fra Ivo Rastočić koji će mlade mise slaviti u srpnju u Metkoviću.

Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Ivan Odrljin, don Nikola Šakić, don Mirko Šakić i don Slavko Volarević, a na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Ivo Rastočić, fra Slaven Čeko, fra Filip Čogelja i fra Željko Štrbac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Današnje ređenje nalikuje na ređenja u podzemnim Crkvama. Koronavirus nas je prisilio na ograničen broj ljudi i na skučeni prostor, ali vjerujem da su srca naših ređenika otvoreno i cjelovito predana Gospodinu, rekao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje, uputivši pozdrave provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marku Mrši, generalnom vikaru Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavu Vidoviću, pastoralnom vikaru Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljku Anti Ančiću, odgojiteljima ređenika, nazočnim svećenicima i bogoslovima, redovnicima, obiteljima ređenika te svim vjernicima koji su ređenje pratili preko YouTube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, kojeg je tumačio vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Ivan Urlić. U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili Nadbiskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve, okupljenima se obratio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Zahvalio je nadbiskupu Barišiću što je predvodio misno slavlje u kojem je za svećenike zaredio četiri redovnička kandidata.

Misno slavlje, koje je pjesmom uveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem maestra fra Stipice Grgata, završeno je himnom Tebe, Boga hvalimo.

Veliku FOTOGALERIJU današnjeg svećeničkoga ređenja možete pogledati OVDJE.

Novozaređeni svećenici

Ivan Odrljin; sin Ante i Marije rođ. Bakić, rođen 4. svibnja 1995. godine u Sinju, Župa Presvetog Srca Isusova, Košute. Pastoralni praktikum vršio je u Župi Gospe od Zdravlja – Podstrana.

Mirko Šakić; sin Gabrijela i Jasminke r. Juras, rođen 4. listopada 1995. godine u Splitu, Župa Gospe u Siti – Strožanac. Na pastoralnom praktikumu bio je u Župi sv. Lovre – Trogir.

Nikola Šakić; sin Mira i Mile r. Popović, rođen 8. rujna 1987. godine u Splitu, Župa Gospe od Pojišana – Split. Vrši službu Nadbiskupova tajnika.

Slavko Volarević; sin Mije i Branke r. Dodig, rođen 10. listopada 1994. godine u Dubrovniku, Župa sv. Nikole u Metkoviću. Pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Petra ap. Priko/Omiš.

Fra Slaven Čeko; sin Drage i Ljubice r. Mijić, rođen 22. lipnja 1993. godine u Livnu, Župa Svih Svetih Livno. Na pastoralnom praktikumu bio je u Župi sv. Ante u Kninu.

Fra Filip Čogelja; sin Ante i Melite r. Banić, rođen 12. veljače 1995. godine u Splitu, Župa sv. Ivana Krstitelja – Kaštel Stari. Pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Franje – Imotski.

Fra Ivo Rastočić; sin Mira i Blaženke r. Vlaho, rođen 23. siječnja 1983. godine u Metkoviću, Župa sv. Ilije proroka – Metković. Na pastoralnom praktikumu bio je u Župi Gospe od Zdravlja u Splitu.

Fra Željko Štrbac; sin Drage i Anđe r. Šarić, rođen 9. studenog 1979. godine u Zagrebu, Župa BDM Žalosne – Zagreb. Pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Ilije u Metkoviću.

OGLAS