Projekt 72 sata bez kompromisa već drugu godinu zaredom promiče zajedništvo i kreativnost u Metkoviću u organizaciji Franjevačke mladeži (Frama) Metković i traje od 17. do 19. listopada.

Hrvatska se pridružila kao deseta država koja podržava ovaj projekt solidarnosti i volontiranja a Metković kao jedanaesti grad. U oba dana u projektu sudjeluje stotinu ljudi, volontera i sugrađana koji našoj Frami ustupe mjesta za volontiranje.

Danas se volontiralo u udrugama, skupljale su se donacije za Caritas, čistile su se lovačke kuće i framašnica, bojale su se kuće, te družilo se sa starijima i nemoćnima…

Od ranog jutra naši framaši su se družili s osobama s invaliditetom u prostorijama UOSI Prijatelj gdje su bojali i ukrašavali jaslice napravljene od gipsa. Istovremeno volonteri su ispred Glazbene škole i trgovine Studenac dijelili letke kako bi na taj način promovirali ovaj projekt i potakli mlade na volontiranje. Također su skupljali namirnice u košaru za Caritas te ovim putem zahvaljuju svima koji su im pomogli da košara bude ni više ni manje nego puna!

Program prvoga dana nastavio se u Domu za starije osobe i rehabilitaciju gdje su naši volonteri proveli ugodno druženje sa starijima koji su ih toplo dočekali i zabavili svojim pričama i anegdotama, a mladi su im pjesmom nastojali unijeti u njihovu svakodnevnicu.

Framašnica je dvorana gdje se članovi Frame druže i rade. Dio volontera se posvetio čišćenju i sređivanju kako bi im bilo ugodnije u njoj boraviti. Uložilo se puno truda te framašnica blista, hvala volonteri!

Još jedna skupina je današnji dan proveli sa starijima i nemoćnima, i to u Udruzi o. Ante Gabrić gdje su ih dočekali su s velikim osmijehom dobrodošlice. Zajedno su pogledali film o ocu Anti Gabriću te su potom radili tjelovježbu. – Fascinirali su nas kako s toliko godina još uvijek mogu izvrsno odraditi svaku vježbu. Hvala njima što su nam uljepšali današnje volontiranje, kažu naši Framaši.

I na kraju, prije povratka u bazu, naši volonteri su uz pjesmu i druženje razveselili članove udruge Leptirići. Najveći poklon im je sreća i osmijeh od uha do uha koji su im podarili članovi udruge.

A sada sve ovo još jednom, i to u slici…

Foto: Frama Metković