Jezikoslovka, znanstvenica, filologinja i književnica Nives Opačić gostovala je danas u GKS-u na poziv Ogranka Matice hrvatske Metković.

Povod, tj. razgovor s povodom bila je njezina knjiga Završne riječi, ipak (nisu završne) kojom autorica zaokružuje dvadesetogodišnji staž redovite suradnice i kolumnistice Matičina dvotjednika Vijenac za koji je od 1999. napisala više od 400 eseja o riječima.

Razgovor o riječima, njihovu dubljem značenju i svakodnevnici koju ispunjavamo riječima s gđom Opačić vodila je Marija Tomić Veraja. Publika je bila brojna i dobrim dijelom mlada, uglavnom učenici metkovske Gimnazije i Srednje škole koji su, slušajući razgovor, mogli osjetiti bliskost i jaz koji stvara jezik (riječ) među govornicima: to živo tkivo koje se stalno razvija u vremenu i prostoru. Ono što je prof. Opačić u svojim esejima otkrivala čitateljima i slušateljima je značenje riječi na više razina. Stoga svi koji posegnu za njezinom knjigom posegnut će za bogatstvom hrvatske riječi koja je u stalnom doticaju s drugim jezicima.

– To što su tekstovi kratki prava je blagodat u današnjem ubrzanom tempu življenja, pa ni to nije nimalo nevažno. Naravno, sve nas te riječi okružuju u našoj (pravoj) stvarnosti – bližoj i/ili daljoj – sve su one bile tu pokraj nas ili su to još uvijek i govore o jednom vremenu, vremenu u kojem živimo, ali nas povezuju i s nekim davnim naraštajima kojih više nema, a kojih se još živo sjećamo. One su zapravo most između nas današnjih i onih davnašnjih (i riječi i ljudi), kazala je.

Razgovoru je prethodio pozdrav predsjednice Matičina metkovskoga Ogranka Zorane Vekić i novoizabranog glavnog tajnika Marija Dominikovića.

O životu i djelovanju uvažene hrvatske jezikoslovke Nives Opačić možete saznati OVDJE.