Na Veliki petak prepunoj crkvi sv. Nikole biskupa u Metkoviću slavljeni su obredi u spomen na Isusovu muku i smrt. Obrede je predvodio župni vikar don Miroslav Rubić uz župnika don Davora Bilandžića.

Kako je uobičajeno, obredi  su počeli svečanim ulaskom i lijeganjem svećenika pred ogoljenim oltarom, bez oltarnika, svijeća i cvijeća, koji simbolizira Krista. Nakon toga je uslijedilo čitanje svetopisamskih tekstova i navještaj Muke po Ivanu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Na sva dobročinstva koja mu je Bog učinio, čovjek je dao jedan odgovor: križ! I križ postaje kritika našeg polovičnog kršćanstva. Križ sa kojega i danas odjekuju toliko teške riječi: ‘Puče moj, što učinih tebi, ili u čem ožalostih tebe? Odgovori meni!…  Sva ova pitanja imaju za cilj ne prijetiti nam i optuživati nas. Da je Bog to želio, sigurno na ovu zemlju ne bi ni došao…’ Križ bi za nas kršćane trebao biti jedan veliki izazov za našu sliku o Bogu. Dovoljno se često povezivalo križ s agresijom i strašnom slikom Boga. Isus nam na križu objavljuje Boga koji s nama trpi, koji ulazi u našu bol i trpi je do kraja i tako mijenja. Ako to shvatimo križ može u nama pobijediti, istaknuo je don Miroslav u svojoj propovijedi.

Nakon propovijedi i sveopće militve, uslijedilo je otkrivanje, poklon i ljubljenje križa, te sv. pričest. Po završetku obreda u crkvi uslijedila je procesija Velikoga petka s Presvetim koja je prošla gradskim ulicama. U njoj je sudjelovao Šimun noseći pokornički križ uz pratnju Žudija. Procesija je završila pred vratima crkve gdje je don Miroslav s Presvetim u rukama udijelio blagoslov prisutnima i cijeloj Župi.

Na Veliku subotu  svete mise u Borovcima i u Novim Selima bit će u 20.30 sati. Misa Vazmenog bdijenja u crkvi sv. Nikole s blagoslovom ognja i uskrsne svijeće počinje u 23 sata. Na kraju svete mise je blagoslov hrane.

Foto: Župa sv. Nikole biskupa

OGLAS