Večeras je u Galeriji GKS-a otvorena retrospektivna izložba slika Eduarda Ede Petrića, rođenog Dubrovčanina koji je ostavio dubok trag u Metkoviću i dolini Neretve čije motive nije ispuštao do samoga kraja svoga stvaralaštva.

Ovom izložbom smo htjeli odati počast našem pokojnom sugrađaninu koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Metkoviću neumorno crtajući motive Metkovića i doline Neretve, ali i šire, izjavio je Ivica Puljan, predsjednik GU Metković 600 koja je organizator ove izložbe.

O umjetnikovu stvaralaštvu je govorio Nikša Margeta, o karikaturama Ivica Veraja, a o životu njegov sin Nikola Petrić koji je s bendom glazbeno upotpunio ovo otvaranje.

Izložba obuhvaća razdoblje Edina stvaralaštva od 60-tih godina prošlog stoljeća do njegove smrti 2019. godine. Izloženo je 50-tak slika nastalih u različitim tehnikama. Izložbu su omogućili i naši sugrađani koji su za ovu prigodu ustupili Edine slike koje krase njihove domove.

Posebnost ove izložbe je što je izloženo sedam karikatura redom pokojnih Metkovaca koje je Edo skicirao na brzinu, s nekoliko poteza vješto iskazujući njihov karakter. Izloženo je i osam naslovnica lista Župe sv. Ilije Metković Iskra koje je Edo ilustrirao koristeći se poentilističkom tehnikom.

Izložba će biti otvorena do 19. travnja.