Pčelarska udruga Kadulja iz Metkovića proslavila je jučer u Restoranu Adria 50 godina postojanja i aktivnog djelovanja. Bila je to prigoda i za proslavu blagdana sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara.

Uz članove udruge prisutni su bili mnogi uzvanici među kojima predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbosa, zamjenica župana Žaklina Marević, zamjenik gradonačelnika Damir Raič, dosadašnji živući predsjednici Udruge i predstavnici desetak pčelarskih udruga iz Dalmacije i Hercegovine. Sve njih je na početku proslave pozdravio sadašnji predsjednik PU Kadulja, Darko Dominiković.

Kadulja je osnovana krajem 1969. godine kao Pčelarsko društvo Metković, bilo je to prvo formalno okupljanje pčelara iz Metkovića i okolice kojem je pristupilo 38 članova. Prvi predsjednik Društva bio je Ante Jerković, tajnik Jozo Bukmir a blagajnik Ilija Kevo. Danas PU Kadulja broji 48 članova koji posjeduju 2850 pčelinjih zajednica.

Udruga je 1998. prva u Dalmaciji organizirala manifestaciju Ambrozijana, a 2009. i 2014. je organizirala Dane meda u Metkoviću. Udruga cijelo vrijeme radila na edukaciji svojih članova, dovođenjem brojnih vrsnih predavača iz područja pčelarstva. Uz to nastoji da njezini članovi prate nove trendove u pčelarstvu. Jedna je od rijetkih koja je u suradnji s Pučkim učilištem Apis iz Velike Gorice dvaput organizirala Pčelarsku školu za početnike u kojima su zvanje pčelara stekla 33 polaznika. U suradnji sa Hrvatskim pčelarskim društvom Udruga je uspješno izradila katastar pčelinjih paša i pčelinjih zajednica koji se stalno nadopunjuje.

Predsjednik Udruge Dominiković se prije dodjele priznanja, na osobit način prisjetio zaslužnih članova koji su vršili dužnost predsjednika i koji više nisu s nama, to su: Ante Jerković, Ante Bebić, Slavko Mateljak, Milan Bunoza, Dušan Vekić i Andrija Martić.

Priznanja su dobili:

  • Ćamil Dedić, kao osnivaču i dugogodišnjem članu Udruge
  • Mirko Bebić, Nedjeljko Jovica, Ilija Krtalić, Mijo Nižić, Drago Šoše, Zdravko Miličević, Darko Krešić i Alen Krešić za dugogodišnje neprekinuto članstvo
  • Stjepan Krešić, Jure Šiljeg, Duje Zlioć, Ivan Dominiković, Mile Milić, Ivan Previšić, Ivan Krešić, Mario Bajo, Miro Ivanković, Nikola Ćelić, Drago Vidović, i Darko Dominiković dobili su diplomu za posebne zasluge
  •  Županija dubrovačko-neretvanska, Grad Metković, Hrvatski pčelarski savez i Stipo Gabrić dobili su zahvalnice za višekratnu potporu.

Foto: PU Kadulja