Otkako je 1840. odaslana prva pošiljka obilježena poštanskom markom s likom britanske kraljice Viktorije (Panny Black), poštanska marka je postala i ostala znak suvereniteta neke države, uz zastavu, grb i himnu. Danas, na 30. obljetnicu priznanja Republike Hrvatske, u Metkoviću je predstavljen jedinstven poduhvat za naš grad.

Metković se zbog svoga položaja, luke na Neretvi i željeznice, na razglednicama našao već krajem 19 st., a ostat će zabilježeno da se 17. siječnja 2022. prvi put našao na poštanskoj marki, i to povodom 600. obljetnice prvoga pisanog spomena u dokumentu (17. siječnja 1422.) koji se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku i kojega je široj javnosti prvi predstavio pok. prof. Ivan Jurić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na inicijativu Građanske udruge Metković 600 Hrvatska pošta je tiskala poštansku marku u 30 000 primjeraka te omotnicu i žig prvoga dana koji će biti u upotrebi u ponedjeljak, 17. siječnja u poštanskom uredu u Metkoviću i Glavnoj pošti u Branimirovoj ulici u Zagrebu. Marku je dizajnirao Duje Šegvić, splitski dizajner, a na njoj se nalazi panorama Metkovića prema fotografiji Marina Veraje.

Predstavljanje ovoga vrijednog poduhvata kojemu je za cilj obilježiti veliki jubilej Metkovića bilo je večeras u Galeriji GKS-a. U ime Grada Metkovića prisutni su bili dogradonačelnik Robert Doko i predsjednik Gradske skupštine Hrvoje Bebić te nekoliko gradskih vijećnika.

Nakon pozdrava predsjednika Udruge Ivice Puljana, prisutne je u ime Hrvatske pošte pozdravila Helena Tičinović. Idejni začetnik ovoga poduhvata, metkovski filatelist Mario Gabrić, ukratko je prikazao važnost poštanskih marki i motiva koji se na njima nalaze, kao i razvojni put filatelije s osvrtom na naše područje: zanimljivo je da on posjeduje dopisnicu sa žigom metkovske pošte iz 1872. godine.

Stručna suradnica HP-a u Metkoviću Miljenka Manenica je objasnila kako, kada i gdje se može doći do poštanske marke 600. obljetnica Metkovića: od ponedjeljka, 17. rujna, bit će dostupna u svim uredima HP-a, a omotnica sa žigom prvoga dana u Metkoviću i u Glavnoj pošti u Zagrebu.

Tajnik GU Metković 600 i metkovski fotograf Ivo Veraja se osvrnuo na fotografije s motivima Metkovića. Pa tako prve se datiraju oko 1872. a kao razglednice se koriste tridesetak godina kasnije. Metković se često nalazio na razglednicama različitih izdavača iz Beča, Zagreba, Kanjiže, Mostara, ali iz Metkovića (Grgurinović, Lojpur, braća Jovanović, Levantin). Prema njemu, posebno je značajan Jure Nikolac, metkovski trgovac i fotograf koji je zabilježio ispraćaj nadvojvode Ferdinanda iz Metkovića 1914. godine. Nikolac je izdao puno razglednica. Nažalost, Nikolac je tragično stradao 1932. godine, a njegovi stakleni negativi su stradali u savezničkom bombardiranju Metkovića 1944. godine u kojem je pogođena njegova kuća na današnjem Trgu kralja Tomislava. Nakon Drugog svjetskog rata razglednice su izdavala poduzeća.

Podsjetimo da je na inicijativu GU Metković 600 prije dvije godine izdana poštanska marka sa žigom i omotnicom prvoga dana povodom 300. obljetnice osnutka Župe sv. Ilije proroka u Metkoviću.

OGLAS