Jutros oko 10 sati deset momaka iz doline Neretve je završilo svoju memorijalnu hodnju koja je započela sinoć na Bistrini a završila na tvrđavi Srđ iznad Dubrovnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tijekom prethodne noći propješačili su 63 kilometara u spomena na hrabre hrvatske branitelje koji su prije 30 godina nizom akcija oslobodili jug Hrvatske od velikosrpskog agresora.

Podsjetimo se oslobodilačkih operacija 1992. godine kojih su nositelji bile 1., 2. i 4. gardijska brigada HV-a:

  • 18. svi 1992. – 30. lipnja 1992. – napadna akcija kojom je oslobođeno cijelo Dubrovačko primorje čime su agresorske strane odmaknute od samog Dubrovnika, izuzev na prostoru od Golubova kamena do Ivanice.
  • 1. – 13. srpnja 1992. operacija Tigar. Glavni cilj bio je ovladati visovima iznad Dubrovnika, potisnuti okupatora na južni rub Popova polja te uspostaviti položaje za oslobađanje Konavala. Posebno se ističu borbe za Golubov kamen što je ostvareno uz veliku žrtvu hrvatskih branitelja
  • 20.-24. listopada 1992. – oslobođenje Konavala. Cilj je bio zauzeti Konavoska brda i izbiti na granice prema BiH i tadašnjoj SRJ što je na kraju i učinjeno. Oslobođeno je 1210 četvornih kilometara kopna i 1080 četvornih kilometara hrvatskog pojasa teritorijalnog mora čime je oslobođen cijeli jug Domovine.

Foto: Udruga veterana 4. gbr

OGLAS