U organizaciji Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika od 10. do 12. svibnja 2019. u Mostaru i Metkoviću održava se III. Međudržavni susret hrvatske književnosti (Dubrovnik-Neretva, Hum-Hercegovina, Boka kotorska, Molise) u kojem sudjeluje dvadesetak hrvatskih pisaca, pjesnika i jezikoslovaca.

Jučer je u OŠ Stjepana Radića u Metkoviću održana književna večer koju je moderirao književnik i glavni urednik Hrvatskog slova Stjepan Šešelj. On se u svom uvodnom obraćanju prisjetio pjesnika koji su obilježili i bili obilježeni Neretvom i Metkovićem (Vladimir Pavlović, Stojan Vučičević, Ivan Slamnig, Nikola Martić).

Zanimljivo je bilo čuti jazik horvatski, onakav kakav su sačuvali naši zemljaci u talijanskoj regiji Molize kamu su njihovi preci prebjegli prije pet stoljeća pred osmanskom najezdom s prostora Neretve. Stihove na moliškohrvatskom dijalektu kazivali su Antonio Piccolo, Leopoldo Lalli i Antonio Sammartino koji je ravnateljici škole Boženi Nikoletić uručio knjigu Moliški Hrvati – pet stoljeća povijesti.

Hrvatski književnik, prevoditelj i dopisni član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti (Pariz) Mile Pešorda podsjetio je na važnost jezika u očuvanju identiteta, ustvrdivši da onaj koji upravlja jezikom, upravlja i budućnošću naroda. Prisjetio se i M. Kundere koji je rekao da je borba pojedinca sa sustavom, borba protiv zaborava. On je naglasio važnost poznavanja velikana hrvatskoga jezika kojima se sustavno zameće trag, čak i u kulturnim i obrazovnim institucijama. Nakon njega stihove je kazivala pjesnikinja Anita Martinac.

Dah Boke i Crvene Hrvatske donio nam je novinar i pjesnik Adrijan Vuksanović, hrvatski manjinski dužnosnik iz Crne Gore, naglasio je važnost i poseban trud u očuvanju hrvatskog jezika u malim zajednicama. Skupu se obratio i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, koji je ukratko spomenuo kulturno, graditeljsko, vjersko i jezično bogatstvo Hrvata u Crnoj Gori. Oko 70 posto kulturne baštine u Crnoj Gori u rukama je 0,96 posto stanovništva koje se na popisu stanovništva izjasnilo kao Hrvati.

Pjesnička večer u Metkoviću završila je u ugodnom razgovoru te prigodnim zajedničkim fotografiranjem svih sudionika skupa.