Premda se blagdan Gospe od Ružarja, u narodu poznatije kao Ružarica, slavi 7. listopada, u Malom Prologu to bude u prvu nedjelju u listopadu.

Tako je danas novi župnik župe Otrić-Struge don Stanko Kačunić predvodio misno slavlje na vanjskom oltaru ispred crkve Svetog Ćirila i Metoda. Prije toga je bila procesija s Gospinim kipom.

Inače, na Malom Prologu ovaj Gospin blagdan slave obitelji Dominiković, Kežić, Nikolac i Kuran.

Blagdan je nastao kao spomen na veliku pobjedu kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitki kod Lepanta 7. listopada 1571. Na uspomenu velike pobjede papa dan 7. listopada proglašava blagdanom “Gospe od Pobjede”. Godine 1573. spomendan mijenja ime u “Blagdan svete Krunice”, odnosno “blagdan Kraljice od Krunice”. U krajevima gdje se krunica zove ružarij i blagdan nosi ime “Gospe od Svetog Ružarija” .

Crkva Svetog Ćirila i Metoda na Malom Prologu sagrađena je 1900. godine za župnika don Ante Žamića kod župne kuće i služila je za svakodnevne potrebe župnika. Podignuta je od klesanog kamena. Duga je 8 i široka 4,60 metara. Poslije Drugog svjetskog rata služila je za održavanje vjerske pouke i nedjeljne svete misa za narod iz ovog dijela župe.

Foto: Branko Markota