Na Veliku subotu ujutro djeca se okupe kod crkve sv. Ilije da bi sudjelovala u starom metkovskom običaj zvan baraban ili čevrtalji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U isto vrijeme okušavaju se u ulogama žudija: oblače odore, stavljaju kacige na glave, u ruke uzimaju mač, koplje i štit – male žudije od kojih će poneki jednoga dana biti velike i čuvati tradiciju najstarijih žudija na istočnoj obali Jadrana.

Tako je bilo i jutros! Pridružio im se i fra Josip Repeša, župnik u Vrgorcu. Privukli su i pozornost ekipe HTV-a pa se prilog o njima očekuje i na nacionalnoj televiziji.

Nakon fotografiranja ispred crkve sv. Ilije s barabanima i čevrtaljkama u rukama krenuli niz ulice stvarajući svima poznatu zaglušujući buku. Već ih pred kućama očekuju domaćini koji će ih rado darivati.

U dvorištu župne kuće imat će okrjepu… Na kraju će se vratili pred crkvu sv. Ilije gdje će među sobom podijelili ono što su u povorci prikupili.

I na kraju, treba se prisjetiti staroga Ferde Jakića koji je ovaj stari metkovski običaj prije više od dvadeset godina vratio u život. Naši čevrtalji s njim su se susreli na Trgu.

OGLAS