Jutros, malo prije 11 sati, je nakon devet godina na željeznički kolodvor u Metkoviću stigao putnički vlak iz Sarajeva čiji je krajnji cilj kolodvor u Pločama gdje će biti upriličen svečani doček.

Vlak je kasnio oko pola sata, a Ploče je stigao oko 11:15 gdje su izjave za medije dali Joško Cebalo, zamjenik župana DNŽ, Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Grada Ploča, Enis Džafić, predsjednik Uprave-generalni direktor ŽFBH, Mario Zubak, član Uprave HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) i Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

HŽ-ovom lokomotivom od Čapljine do Ploča je upravljao strojovođa Andrija Dropulić, a potegla je na pojedinim dionicama i preko 110 km/h.

Prvim vlakom je stiglo nešto više od 100 putnika među kojima su i uzvanici te predstavnici medija. Prema dogovoru Hrvatskih željeznica i Željeznica FBiH, riječ je sezonskoj liniji koja će prometovati petkom, subotom i nedjeljom od 1. srpanja do 11. rujna.

Polazak iz Sarajeva je u 7 sati i 15 minuta, dolazak u Čapljinu u 9 i 52., a poslije Metkovića (10 i 18) dolazak u Ploče planiran je u 10 sati i 36 minuta.

Polazak iz Ploča predviđen je u 18 sati i 26 minuta, a dolazak u Sarajevo u 21 sati i 51 minuta.

Prisjetimo se, 24. travnja 2014. je s metkovskog željezničkoga kolodvora krenuo posljednji putnički vlak na relaciji Metković-Ploče, a još 2013. godine je bila ukinuta međunarodna linija Sarajevo-Ploče.