Temeljem zapovijedi Ministarstva obrane RH 17. studenoga 1991. ustrojena je 116. brigada HV-a Neretvanski gusari čiju su osnove činile četiri bojne sa zapovjedništvima u Metkoviću, Opuzenu, Pločama i Novim Selima, a od lipnja 1992. i stolačka bojna sa sjedištem u Blacama.

Kroz brigadu je prošlo 6 409 branitelja, od čega ih je 52 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo. Danas u 18 sati u crkvi sv. Ilije bit će služena sv. misa za pokojne pripadnike brigade.

Povodom obilježavanja 30. obljetnice ustroja Neretvanske brigade danas je u kazališnoj dvorani GKS-a u Metkoviću održana svečana akademija. Nakon hrvatske himne i minute šutnje za poginule pripadnike brigade, voditeljica programa Romana Gabrić je pročitala ratni put brigade.

Kratki ratni put 116. neretvanske brigade HV-a možete pročitati OVDJE.

Kao domaćin prisutnima se obratio metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, a potom i jedan od zapovjednika brigade umirovljeni brigadir Joško Dragović koji je naglasio da su u obrani šireg neretvanskog područja sudjelovalo više postrojbi iz raznih dijelova Hrvatske, a osobito je naglasio doprinos gardijskih brigada.

Prisutnima se obratio i župan Nikola Dobroslavić upozorivši na naše okruženje u kojem i dalje djeluju sile koje su izazvale rat. Izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević se prisjetio dobre suradnje s pripadnicima 116. brigade, osobito u bitci za Stolove. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, imotski gradonačelnik i sudionik Domovinskog rata i na neretvanskom području, Ivan Budalić je naglasio da u obrani domovine nije sudjelovao tek mali broj hrabrih ljudi.

Među uzvanicima je bio i izaslanik predsjednika RH, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade HKV-a, brigadni general Dražen Ressler.

U glazbenom dijelu programa su nastupili Zoran Bebić i Mijo Markota, klapa Stine iz Ploča te Branko Medak koji je izveo novu pjesmu posvećenu 116. brigadi Neretvanski gusari…