Svečanim programom na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću otvorena je danas 39. Smotra folklora jadranske Hrvatske Na Neretvu misečina pala na kojoj će nastupiti 57 skupina s oko 1500 sudionika iz 12 županija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Program je otvorila VU „KUMPANJIJA“  – Blato izvodeći Viteški ples od boja Kumpanjija i starinski Blajski tanac. Potom su nastupile mlađe skupine KUD-a „METKOVIĆ“ koje su izvele Neretvansku poskočicu.

Himnu Smotre folklora Na Neretvu misečina pala izvela je ženska pjevačka skupina KUD-a Metković.

FD „KUMPANIJA“ iz Vela Luke izvrela je Kompaniju – ples od boja. KUD „MARKO MAROJICA“ iz Župe dubrovačke je izveo Župski bali – polka, čičak, dueta, mazurka i poskočica, a program je zaključio KUD „ŠOKADIJA“ iz Starih Mikanovca Kolom prid crkvom Svete Klare, kao predstavnici smotre folklora „Vinkovačke Jeseni“.

Smotru folklora je otvorio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Nakon svečanog otvorenja program je nastavljen u Gradskom kulturnom središtu u kojem je održana prva Večer folklornih skupina. Nastup skupina će pratiti stručno povjerenstvo Smotre u sastavu: dr. sc. Joško Ćaleta, prof. Branka Hajdić, Ivan Ivančan, dr. sc. Stjepan Sremac i prof. Vidoslav Bagur.

Publika će i u subotu na Trgu kralja Tomislava s početkom u 18 sati moći uživati u nastupima folklornih skupina, a program se od 20 sati ponovo ‘seli’ u metkovski GKS u kojem će se održati druga Večer folklornih skupina.

U nedjelju nas na Trgu u 18 sati ponovno očekuje nastup folklornih skupina, a Smotra će tradicionalno završiti Koncertom Marijanskih pučkih napjeva u crkvi sv. Ilije proroka s početkom u 20 sati. Na tom koncertu najavljen je nastup 17 skupina, a među njima je i novoosnovani KUD Sveti Stipan iz Opuzena.

Dodajmo i to kako će se u sklopu programa u subotu u Gradskome parku u Metkoviću, u organizaciji Udruge ‘Dobra’ održati 11. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvod ‘Eko Rural’.

Program 39. Smotre je započeo u četvrtak, 16. svibnja u Galeriji GKS-a prigodnim programom u spomen Vlahu Paljetku – hrvatskome šansonijeru i skladatelju. Na koncertu su nastupile vokalne skupine KUD-a Metković te Mandolinski orkestar KUD-a Metković koji je ovogodišnji laureat Dubrovačko-neretvanske županije.

OGLAS