Misa uskrsnoga bdijenja, noćna misa kojom se na posebno svečan način iščekuje zora uskrsnoga dana proslavljena je noćas u metkovskoj župnoj crkvi sv. Ilije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sve je počelo ispred crkve: na ognju je blagoslovljena i upaljena uskrsna svijeća označena grčim slovima A i Ω, križem i čavlima (simbolima muke Kristove). Potom je unesena u crkvu uz usklik Svjetlo Kristovo!. 

Župnik fra Denis je otpjevao drevni hvalospjev uskrsnoj svijeći (Exultet), potom je uslijedio niz svetopisamskih čitanja koji otkrivaju Božje spasenjsko djelovanje tijekom ljudske povijesti.

Zapjevavši himan Slava Bogu na visini!, žudije su popadale i potom su trkom izašli iz crkve (trenutak koji je mnogima zanimljiv).

Uslijedio je blagoslov vode i obnova krsnih zavjeta. Nakon pričesti, a prije svečanog blagoslova župnik je blagoslovio hranu koja će se na Uskrs blagovati.

Misno slavlje je predvodio župni vikar fra Marko Pudar u koncelebraciji sa župnikom fra Denisom Šimunovićem. Najsvečaniju liturgiju Crkve, uskrsno bdijenje je pjevanjem uveličao Mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak.

 

OGLAS