U Velikom smo tjednu kada kršćani slave najvažnije događaje svoje vjere: Isusovu mučeničku smrt i uskrsnuće. Evanđeoska izvješća o ovim događajima trajno nadahnjuju ljude, a još od srednjega vijeka su ih često pokušavali uprisutniti kroz procesije, pripjeve i pučka uprizorenja.

Skupina glumaca amatera iz Metkovića i okolice, predvođena Brankom Medakom i uz podršku Župe sv. Nikole Metković, učinila je to po drugi put u Borovcima. Nakon dvije godine stanke zbog pandemije večeras su uprizorili Muku Kristovu na otvorenom izazvavši veliki interes publike.

Ovako je to bilo dan ranije na generalnoj probi…

U ovom poduhvatu je sudjelovalo oko 250 ljudi (glumaca, statista i tehničara).

Zahtjevnu ulogu Isusa je tumačio Marko Jerković, Petra Marko Medak, Ivana Matija Jerković, Gospu Anđela Brečić, Veroniku Maja Jerković, Mariju Magdalenu Ana Marević, Pilata Ivan Menalo, Kajfu Nikola Primorac, Anu Dušan Šiljeg, Nikodema Stipe Marušić, svećenika Ante Bebić, Šimuna Cirenca Nediljko Krstičević Giga i razbojnike Mijo Mićeta Ćelić i Luka Marević.

Sudjelovali su i zborovi župa Sv. Nikole i Sv. Ilije iz Metkovića i Gospe Karmelske iz Bagalovića, Zajednica Papa Ivan XXIII iz Borovaca i Velikoga Prologa, KUD Radoč iz Mostara, čuvari Kristova groba iz više župa doline Neretve, konopašice iz Pozle Gore, Udruga branitelja iz Ploča.

Kostime su izradili tekstilci s prof. Anom i pedagoginjom Violetom iz Srednje Škole Metković, Ljiljana Kraljević, Martina Obradović, Tereza Krstičević i Irena Barbir. Za rasvjetu i ozvučenje je bila zadužena ekipa iz Music Worlda (Mario Erceg).