Promjene koje se događaju u energetskom sektoru već nekoliko godina rezultiraju kontinuiranim povećanjem svijesti o nevjerojatnom potencijalu solarne energije, a to postaje sve vidljivije i u Dolini Neretve. Učinkovitost ulaganja u solarnu energiju i pozitivni učinci takvih investicija postaju više nego očiti kada se i gospodarski lideri našeg područja odluče za integraciju ovakvih tehnologija u svoje poslovanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U tom kontekstu posebnu pozornost privukao je nedavni projekt tvrtke Frigo Bonsai, kojim su se istaknuli kao još jedan primjer uspješne implementacije pouzadnog solarnog rješenja u svoje poslovanje.

Kao sinonim za vrhunsku kvalitetu voća i povrća, Frigo Bonsai poznat je kao tvrtka koja je izrasla u vodećeg igrača na polju uvoza, izvoza, otkupa i distribucije voća i povrća, te danas svoje proizvode šalje ne samo diljem domaćeg tržišta, već i na europska tržišta te tržišta Južne Amerike. U njihovom poslovno-skladišnom centru kod Opuzena, godišnje dozrijeva čak 250,000 kutija banana, otkupi se i proda 3500 tona mandarina, te 3000 tona raznog sezonskog voća i povrća. Dinamika ovakvog poslovanja nalaže kontinuirano praćenje suvremenih tehnoloških trendova u području skladištenja, manipulacije i dorade robe, a sada saveznika na putu prema napretku imaju u vlastitoj električnoj energiji koju od nedavno proizvode.

U suradnji s renomiranom tvrtkom Forte Solar d.o.o., na krovu svog poslovno-skladišnog centra izgradili su solarnu elektranu snage 120 kW. Projekt izgradnje solarne elektrane imao je za cilj omogućiti generiranje električne energije koju od nedavno proizvode i koriste za samoopskrbu cijelog prostora. Osim smanjenja operativnih troškova, ovakva investicija donosi veću energetsku neovisnost i sigurnost opskrbe, oslobađajući se pri tom sve većih fluktuacija u cijenama konvencionalnih izvora energije. Jedan od dugoročnih ciljeva svakako je i stabilnije planiranje financijskih tokova i poslovanja, a takva dugoročna stabilnost pruža temelje za daljnji rast i razvoj, što otvara prostor novim poslovnim prilikama i širenju tržišta.

O ovom, ali i drugim projektima na području naše županije razgovarali smo s gospodinom Mladenom Crnčevićem, prodajnim predstavnikom tvrtke Forte Solar d.o.o. iza koje stoji niz uspješno realiziranih projekata na području doline Neretve kao i cijele Dalmacije:

‘’ U okruženju gdje energija predstavlja osnovu i ključni resurs, ovakav pristup i investiranje u solarna rješenja donosi značajnu stabilnost kojoj u konačnici svi teže. Tržište sve više usmjerava na ulaganja u solarna rješenja koja su trenutno isplativija nego ikad, pogotovo kada se uzme u obzir brz povrat investicije, što objašnjava i sve veću potražnju kakvu trenutno imamo. Poticaja i javnih poziva za subvencije je sve više i svakako ih treba iskoristiti u pravom trenutku. Upravo je u pripremi i Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća u sklopu kojeg je moguće ostvariti financijske potpore za izgradnju solarnih elektrana, a koji je najavljen za RUJAN ove godine. Sve koji razmišljaju o povećanju učinkovitosti svog doma i izgradnji vlastite solarne elektrane ovim putem pozivamo da se jave za konzultacije i ponudu te da počnu s pripremama svojih prijava na vrijeme. Vjerujemo kako će sadašnji trend ulaganja u solarnu energiju tek doseći svoju najveću razinu te spremno preuzimamo ulogu u tom procesu nudeći kvalitetna i inovativna solarna rješenja. Ovim putem posebno zahvaljujemo HEP podružnici u Metkoviću na dosadašnjoj suradnji kroz projekte koje smo zahvaljujući njihovoj podršci uspješno realizirali.”

Uzimajući u obzir sve navedeno, zaključujemo kako tehnološki napredak i inovativni solarni sustavi nisu tek prolazne tendencije. Naprotiv, oni predstavljaju snažne alate koji imaju moć osnažiti tradicionalne vrijednosti te izgraditi održivu budućnost za tvrtke, cijelu industriju i okoliš.

Svi zainteresirani za navedene poticaje i za ulaganje u vlastitu solarnu elektranu mogu se javiti na kontakt telefon gospodina Mladena Crnčevića: 091/670 45 11.

Foto: Forte Solar

OGLAS