Iako proizvođači automobila sve više brinu o sigurnosti vozača i ostalih sudionika u prometu ugrađujući u nove modele automobila sve naprednije sustave predviđanja situacija u  prometu poput samostalnog zaustavljanja vozila, prometne nesreće nemoguće je u potpunosti izbjeći. Utjecaj alkohola, prevelika brzina ili jednostavno trenutak nepažnje može uvelike umanjiti vrijednost vašeg vozila ali i napraviti velike troškove na drugim automobila i imovini, zbog čega bi trebali razmisliti o dodatnom osiguranju vozila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Gdje u Hrvatskoj  ima najviše, gdje najmanje prometnih nesreća i u kojoj se županiji nalaze najbolji vozači saznaj u ovom članku kojega prenosi Rogotin.hr.

Broj prometnih nesreća u Hrvatskoj

U Republici Hrvatskoj u 2023. godini zabilježeno je 34.604 prometne nesreće što je u odnosu na 2022. godinu povećanje od 6,3 %, budući da je u 2022. godini zabilježeno 32.561 prometna nesreća.

Prema podacima MUP-a najčešći uzročnik prometnih nesreći u 2023. godini bila je brzina neprilagođena uvjetima na cesti, zatim nepoštivanje prednosti prolaska te nepropisno kretanje vozila po kolniku. Iako je u 2023. godini zabilježen porast broja prometnih nesreća s nastradalim osobama porast se veže isključivo uz broj ozlijeđenih osoba dok je broj preminulih u prometu ostao na istoj brojci od 274 kao i u prethodnoj 2022. godini.

z100

Usporedba županija po broju prometnih nesreća 

Od ukupnog broja od 34.604 prometne nesreće njih 23,25 % zabilježeno je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 8.044, a u odnosu na prethodnu 2022. godinu zabilježen je porast od 4,4 % odnosno zabilježeno je 340 prometnih nesreća više. Druga na listi po broju prometnih nesreća našla se Primorsko-goranska županija s zabilježenih 3.559 prometnih nesreća, a u odnosu na 2022. godinu zabilježila je povećanje od 4 %. Na trećem mjestu našla je Splitsko-dalmatinska županija s zabilježenih 3.130 prometnih nesreća koja je zabilježila porast od 9,4 %.

z101

S druge strane županije s najmanjim brojem prometnih nesreća u 2023. godini bila je Međimurska županija s zabilježenih 530 prometnih nesreća što je 2,5 % više nego u prethodnoj 2022. godini kada je zabilježene 517 prometnih nesreća. Na drugom mjestu našla je Požeško-slavonska županija s zabilježenih 550 prometnih nesreća, zatim Virovitičko-podravska s zabilježenih 672 prometnih nesreće.

z102

Najgori vozači u Hrvatskoj

 Kada broj prometnih nesreća podijelimo s brojem stanovnika po županija dolazimo do podatka u kojoj se županiji nalaze najbolji, a u kojoj najgori vozači u Hrvatskoj. U 2023. godini najgori vozači nalaze se u Ličko-senjskoj županiji, dok se najbolji voze u Međimurskoj županiji.

Na karti najboljih i najgorih vozača u Hrvatskoj Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačko-neretvanska označene su zelenom bojom što znači da su bili među sigurnijima za vožnju u 2023. godini. Šibenska i Zadarska županija na karti označene su narančastom bojom što ih stavlja među rizičnije županije za vožnju u Hrvatskoj. Prema podacima najbolji vozači u Dalmaciji nalaze se u Dubrovačko-neretvanskoj, a najgori u Zadarskoj županiji.

z103

Podaci o broju prometnih nesreća u Hrvatskoj nisu alarmantni ali se i dalje vidi tendencija laganog porast broja prometnih nesrećaOprezpotpuna kontrola situacije i smanjenje brzine jedini su faktori na putu do sigurne vožnje. U ruralnim gradovima gdje je veći broj sudionika u prometu potreban je dodatan oprez ali bi vlasnici trebala razmisliti i o dodatnoj zaštiti poput kasko osiguranja.

OGLAS