U svakodnevnom govoru i pisanju naziv prostora u kojem živimo se piše različito. Što bi od toga bilo pravopisno točno, pitali smo našeg jezikoslovca dr. sc. Domagoja Vidovića:

Područje Neretvanske krajine obuhvaća područje gradova Metkovića, Opuzena i Ploča te općina Kula Norinska, Pojezerje, Slivno i Zažablje. Za navedeno se područje u znanstvenoj literaturi još nije ustalilo jedinstveno ime.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ime Neretvanska krajina, između ostalih, spominju u 18. st. fra Andrija Kačić-Miošić i fra Luka Vladmirović, a posve je uobičajeno do 1950-ih godina. Trpimir Macan navedeno područje naziva Donjim Poneretavljem (što je naknadno usvojio i Ivan Jurić), Ivan Jurić i Zoran Curić Donjoneretvanskim krajem, Martin Glamuzina Deltom Neretve, a Jakša Raguž Hrvatskim Poneretvljem.

U novinskim su tekstovima najčešća imena Neretvanska dolina i Dolina Neretve, dok puk navedeni kraj najčešće naziva Neretvom ili Donjom Neretvom.

U svojim radovima neretvansko područje nazivam Neretvanskom krajinom jer je riječ o povijesno potvrđenome imenu koje je i terenski potvrđeno. Druga su mjesna imena neprikladnija za uporabu jer su višeznačna. Tako je ime Neretva i hidronim, ali i povijesni ojkonim (starije ime današnje Gabele), a imena Neretvanska dolina i Dolina Neretve mogu se odnositi na čitavo područje južno od Čapljine, pa i Mostara.

OGLAS