Danas je u 11 sati ispred Hrvatskog sabora građanska inicijativa Narod odlučuje organizirala je konferenciju za medije na kojoj je obznanila broj prikupljenih potpisa za održavanje referenduma o promjeni Izbornoga zakona.

– Velika mi je čast objaviti danas da smo prikupili: za prvo pitanje: 397 024 , i za drugo pitanje: 390 189 potpisa građana – rekao je, uz gromoglasan pljesak okupljenih, koordinator inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora, te nastavio: I najvažnije od svega: hvala svim volonterima! Oni su uzor Hrvatske kakvu sanjamo!

Što se tiče podataka o prikupljenim potpisima na području Neretve, u Pločama je potpisalo 22% od ukupnog broja birača, na području Opuzena i Slivna 17%, a u Metkoviću čak 40%.

Podsjećamo Ministarstvo uprave je objavilo da je potrebno za pokretanje referenduma prikupiti najmanje 374 740 potpisa.

Uspjeh građanske inicijative komentirao je i premijer Andrej Plenković nakon što je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zagreba.

Po meni svako diranje u prava manjina nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i ne vidim kako bi se o tome moglo odlučivati o referendumu, takvo zadiranje u prava manjina za mene kao predsjednika HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske je apsolutno neprihvatljivo, rekao je premijer.