Predstavnici građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom sudjelovali su tijekom prošle godine u nizu sastanaka s predstavnicima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tijekom razgovora dobivena su jamstva da će zakon o socijalnoj skrbi ući u javnu proceduru u najskorije vrijeme te da će biti donesen do konca ožujka 2020. i stupiti na snagu početkom travnja 2020. godine.

S obzirom na brojna otvorena pitanja o položaju i kvaliteti života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom koje zastupamo, jasno je njihovo zanimanje za taj zakon.

Nažalost, čvrsta jamstva koja smo dobili ostala su samo prazno slovo na papiru te do danas, 10.02.2020. godine, još uvijek nema javne rasprave o zakonu na e-savjetovanju. Stoga ovim putem izražavamo naše nezadovoljstvo ignorantskim odnosom ministarstva prema najugroženijim skupinama hrvatskog društva.

Podsjećamo na najvažnije probleme za koje očekujemo rješenje u novom zakonu:

1. osiguravanje dostupnosti socijalnih usluga na cijelom području RH
2. rješavanje pitanja statusa roditelja-njegovatelja posebnim pravilnikom i izjednačavanje položaja s njegovateljima HRVI
3. socijalno planiranje i širenje mreže socijalnih usluga.
4. povećanje naknade za ugroženog kupca električne energije za životno ugrožene osobe s invaliditetom ovisne o raznim aparatima
5. ukidanje dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Također želimo ukazati na zadane rokove za izradu Zakona o inkluzivnom dodatku te Zakona o osobnim asistentima jer se radne skupine za izradu tih zakona nisu sastale dulje vrijeme, pa će i ta dva izuzetno važna Zakona vjerojatno doživjeti sudbinu Zakona o socijalnoj skrbi.

Podsjećamo da je Republika Hrvatska ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom davne 2008. godine i da je krajnje vrijeme da se zakoni u RH usklade s istom. – ističu predstavnici GI Pomozimo djeci s invaliditetom.