Građanska inicijativa Sinovi i kćeri Neretve najavila je mirni prosvjed na državnoj cesti D8 (ispred Hotela Merlot u Podgradini/Opuzen) koji će se održati sutra, 2. ožujka s početkom u 14 sati. Njihova namjera je kontinuiranim prelascima pješaka preko pješačkog prijelaza zatvoriti promet vozilima i tako još jednom upozoriti mjerodavne na loše stanje zdravstvene skrbi u dolini Neretve.

Prenosimo njihovo priopćenje za javnost:

Dana 2. ožujka 2019. godine (subota) u vremenu od 14 do 17 sati ispred Hotela Merlot u Opuzenu (Podgradina) održat će se mirni prosvjed sa zatvaranjem državne ceste D-8, legalnim putem preko pješačkog prijelaza zbog:

  • nepoštivanja Ustava RH
  • nepoštivanja Zakona o zdravstvenoj zaštiti RH
  • ugrožavanja sigurnosti stanovništva Doline Neretve, djela Splitsko-dalmatinske županije, Pelješca i otoka sa navedenog područja.

GI Sinovi i Kćeri Neretve ja dala priliku da se ustroji zdravstveni sustav po zakonima RH koji se moraju poštivati. Nažalost moramo vas obavjestiti da nikoga nije briga i da nam daju mrvice nepoštivajući kriznu situaciju u kojoj ljudi umiru zbog nebrige sustava.

Tražili smo da se dekeretom donese strateška odluka Vlade RH i županijskih vlasti o izgradnji Županijske bolnice regionalnog značaja prema čl.12 Zakona o izgradnji i razvrstavanju medicinskih ustanova. NIKOGA NIJE BRIGA, a radi se o cca 200 000 stanovnika koji bi gravitirali toj bolnici jer nisu u zlatnom satu.

Tražili smo da se dekretom uspostavi medicinska helikopterske služba u državnom vlasništvu, nikoga nije briga i opet se želi pogodovati i zaustaviti uspostavu državne službe.
Tražili smo 24 satnu, 7 dana u tjednu zdravstvenu zaštitu. I tu su veliki problemi, a javnosti se serviraju laži. Ništa se konkretno nije napravilo po ovom pitanju.

Tražili smo opremanje postojećih medicinskih ustanova u dolini Neretve po zakonu. Ništa se nije napravilo i ne poštiva se Zakon o zdravstvenoj zaštiti RH.

Tražili smo opremanje postojećih ordinacija i Hitne medicinske pomoći krvnim analizatorima (hematološkim aparatima) ništa se nije napravilo, nastavilo se pogodovati biokemijskom lobiju. Davno je Ministar rekao da je to gotova stvar, vidimo iz izjava da nije.

Tražili smo model (stimulans) za privlačenje liječnička za rad u Dolini Neretve i dodatne specijalizacije deficitarnih struka, Nikoga nije briga za devastirani medicinski kadar.

Tražili smo da se koncesionari u zdravstvu uvedu u red i da posluju sukladno važećim zakonima RH. Ni po tom pitanju se ništa ne događa jer im je dana sloboda te su na taj način diskriminirani ostali liječnici pri javnom zdravstvu.

Tražili smo od Hrvatske liječničke komore da poštuje zakon i napravi izvješće sukladno važećim zakonima liječnike struke. Ni po ovom pitanju se ništa nije dogodilo, ostavili su u opticaju izvješće koje nije napravljeno sukladno važećim zakonima liječnike struke.

Tražili smo da se izgradi heliodrom za Dolinu Neretve te da se svaki grad u Dolini Neretve pokrije sa osvijetljenim helistopima, a sve po zakonu RH koji se ne poštuju. Po ovom pitanju se ništa ne radi.

Ustavno pravo na život ni pod kojim se uvjetima ne smije ograničiti, a s obzirom da Ustav posebno štiti djecu te da svima jamči pravo na zdravstvenu zaštitu, Ministarstvo zdravstva i Županijske vlasti POZIVAMO NA ODGOVORNOST.

Ovo je krizna situacija!!! Dosta je laži i obmana. Pratimo slučaj obitelji Bebić i dr. Ksenije Kaleb, nezadovoljni smo učinjenim od strane državnih institucija u rasvjetljavanju istine. Sve se zna.

Ovim putem pozivamo stanovništvo Doline Neretve na mirni prosvjed u Opuzenu sa porukom Obitelj ispred svega.

Izborit ćemo se za Ustavom zajamčenu medicinsku sigurnost po svim zahtjevima GI Sinovi i kćeri Neretve.

Ovim putem pozivamo: policiju, vojsku, vatrogasce, med.osoblje, veterane gardijskih brigada (116 brigada, 4. gbr) da stanu uz nas za dobrobit svih, a pogotovo obitelji.
Ovoga putapozovimo i svoje prijatelje, da svi dođu jer je pet do podne.

Budite dostojanstveni i odlučni toga dana. IZAĐITE ZA SVOJU DJECU, BAKE, DIDOVE, MAJKE I OČEVE jer ovako se ne smiju ugrožavati ljudska prava po pitanju zdravstva u dolini Neretve.

S poštovanjem GI Sinovi i kćeri Neretve