Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika  o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti  bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu.

U pilot projektu je sudjelovalo 120 osnovnih i srednjih škola, ukupno 160 učitelja i nastavnika te 4 000 učenika.

Na državnoj smotri koja se održala 1. do 2. lipnja 2021. sudjelovala je 81 škola, a Gimnazija Metković kao jedna od 34 srednje škole sa temom Zarazne bolesti u Republici Hrvatskoj.Učenici

Gimnazije sa svojim mentorima predstavili su se uratkom „NERETVA I OD BOGA PROKLETA“. Svi radovi su izloženi u Kulturnom centru u Osijeku i dostupni su javnosti.

– Cilj nam je bila edukacija o zaraznim bolestima, s naglaskom na gubu ili lepru koja je vladala na ovom području. Ovom prilikom se zahvaljujemo Državnom arhivu i arhivistici Paulini Šiljeg na posuđenim materijalima, ravnatelju Jozi Jurkoviću i svim kolegama koji su nas podržavali u ovom projektu. – kažu u Gimnaziji Metković.

U izradi projekta sudjelovali su učenici: Matej Dropuljić, Roko Begušić, Ivan Bukovac, Ivana Šutalo, Laura Mandić i Luka Ujdur.

Voditelj projekta je Marija Volarević prof., a članovi tima su Marijana Dodig prof., Zoran Vidović prof., Suzana Nižić prof., Antonija Glamuzina knjižničarka.

Nositelji projekta su Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Zagreb, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu u partnerstvu s OŠ Vijenac iz Osijeka. Republika Hrvatska je zahvaljujući Ministarstvu zdravstva prva članica Europske unije koja je u škole uvela izvannastavnu aktivnost Biosigurnost i biozaštita.