U školskoj godini 2018./19. Gimnazija Metković već treću godinu zaredom sudjelovala je u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta. Završnom evaluacijom za ovu školsku godinu Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, zajedno s neovisnim ocjenjivačima iz Foruma za slobodu odgoja, potvrdio je našoj školi taj status i za slijedeću godinu.

Ova je godina bila ključna za program Škole ambasadori, budući da su se održali izbori za Europski parlament, te je 50-ak škola imalo misiju informirati i poticati mlade na veći politički angažman, što je polučilo pozitivne rezultate. Prema podatcima Ureda za informiranje, Hrvatska je jedna od članica u kojima je izlaznost na izbore porasla, i to posebno među mladima.

Program je u našoj školi provodila skupina učenika trećih razreda pod vodstvom prof. Branke Vladimir. Ambasadori juniori proučavali su i podučavali svoje kolege o funcioniranju institucija Europske unije i prednostima života u EU. Također smo prigodno obilježavali događaje povezane s EU vrijednostima koje promičemo, a to su bili prvenstveno multikulturalnost (Europski dan jezika u rujnu), volontiranje (posjet misionara iz Indije u studenome te Međunarodni dan volontera u prosincu) i europsko građanstvo (panel diskusija na temu Europsko građanstvo i kršćanska solidarnost u veljači). Gimnazija se intenzivno uključila i u kampanju “ovajputglasam.eu” promoviranjem izlaska na EU izbore te stranice “Što Europa čini za mene?”. Naši učenici su sudjelovali i u događaju za mlade “Ovaj put glasam” održanom u u Zagrebu 10. svibnja, gdje su se družili s kolegama ambasadorima iz 50 hrvatskih škola. Vrhunac programa u našoj školi ove godine je bio upravo Dan europe 9. svibnja, kojeg smo obilježili kao projektni dan i Dan otvorenih vrata Gimnazije.

Budući da je Gimnazija Metković i ove godine bila među 5 najboljih škola u programu po svojim aktivnostima i angažmanu, novi naraštaj naših učenika-ambasadora bit će nagrađen posjetom institucijama Europske unije u Strasbourgu u veljači slijedeće godine.