Završila je povratnička sezona NK Neretva u 3. HNL Jug. Plavo-bijeli su u 30 odigranih utakmica upisali 42 boda, 22 u prvom i 20 u drugom dijelu sezone, što ih dovelo do 8. mjesta na tablici. Jesu i time ostvareni ciljevi koje su uprava i stručni stožer postavili na početku sezone, pitali smo trenera Gorana Galova.

Ukupno gledajući, možemo biti zadovoljni jer smo većinu zacrtanih ciljeva za ovu sezonu ostvarili. Nakon četvrtoligaškog iskustva, uspjeli smo formirati ekipu za treću ligu i izbjeći rizik da se nađemo u zoni ispadanja. Osobno sam priželjkivao da se nađemo negdje među prvih pet, osobito nakon prvog dijela prvenstva.

Za razliku od prvog, Neretva u drugom dijelu sezone nije doživjela ni jedan poraz na domaćem terenu, tek jedan remi u uzbudljivoj utakmici sa Imotskim (3:3). Međutim, na gostovanjima nije bila tako uspješna.

Točno, dok smo kod kuće uzimali bodove, u gostima smo ih olako gubili. Premda smo u nekoliko gostujućih utakmica igrali bolji nogomet od domaćina, rezultat na kraju nije bio na našoj strani i tih nekoliko bodova nas dijele od prvih pet u vrhu tablice. 

Neretva je ovom razdoblju u ofenzivnom dijelu imala solidan učinak, međutim, u obrani je znalo doći do nesigurnosti koje su odlučivale utakmice.

– Nama je u drugom dijelu puno nedostajao ozlijeđeni kapetan Ante Batinović koji je svojom kvalitetom unosio mir i sigurnost u defanzivnom dijelu igre. Nadam se da ćemo ga imati na pripremama i u sljedećoj sezoni.

Čovjek koji je u protekloj sezoni donio novu vrijednost u Neretvinoj igri bio je Luka Juričić.

– Usprkos ozljedama koje su ga dosta pratile u karijeri, Luka je mlad igrač koji se izvanredno snašao u novoj sredini. Ovo mu je bila prva prava sezona nakon što je u dresu Neretvanca bio prvi strijelac lige. Pokazao je da se na njemu može graditi igra i očekujem ga i u sljedećoj sezoni. On je naš prvi strijelac sa 14 golova, a tu je i Adel Ajkunić s kojim čini vrlo dobar napadački tandem. 

Hoće li Neretva zadržati kompletnom veznu liniju koja je bila okosnica njezine igre u protekloj sezoni?

Naši domaći igrači Sršen, Medić, Crnčević i Bubalo su bili kreatori igre. Premda postoje neke još nedefinirane ponude za neke od njih, mislim da ih neće zadovoljiti ništa što ih neće odvesti u viši rang natjecanja. Odnos igrača i Kluba je obostrano bio vrlo korektan i odmah nakon posljednje utakmice uslijedili su razgovori o planovima za novu sezonu.

Treća liga će se u sljedećoj sezoni ponešto izmijeniti. HNS je najavio formiranje 5 skupina, ali to neće utjecati na dalmatinsku skupinu Jug. Ono što slijedi nakon toga je smanjivanje skupina na dvije ili tri u kojima će se i broj trećeligaša smanjiti. Tko će i dalje biti trećeligaš, ovisit će o rezultatima sezone koja nam dolazi. Kakve su Neretvine ambicije?

Naš cilj je biti među prvih nekoliko ekipa na vrhu tablice. Mislim da Neretva za to ima potencijala. Razmišljamo i o nekim pojačanjima za sljedeću sezonu, ali i o uključivanju nekolicine naših juniora (Proleta, Taslak, Čupić, Mandić…)  koji će biti priključeni seniorima na ljetnim pripremama. Treba imati na umu da će prema novim smjernicama HNS-a svi klubovi u svom sastavu morati imati najmanje 12 igrača koji su od 13 do 19 godine proveli najmanje četiri godine u hrvatskim ligama što će utjecati na dovođenje igrača ‘sa strane’.

Sezona je završila, ali već za dva i pol mjeseca počet će nova. Dakle, nema mnogo vremena za odmor.

– Tako je, mi ćemo danas odraditi zadnji trening nakon kojega će biti prigodno druženje, 22. lipnja nas očekuje utakmica sa Croatijom iz Camberre, a pripreme za novu sezonu će početi tradicionalno oko sv. Ilije kada očekujemo okupljanje svih naših standardnih igrača.

Nova sezona će početi krajem kolovoza. Do tada bi se trebale razriješiti sve nedoumice, a ono što je dobro je da Neretva ima ambiciju biti siguran trećeligaš koji puca na vrh tablice.

–  S tim ciljem ćemo ući u pripreme za novu sezonu… Na kraju svakako želim zahvaliti našim navijačima ‘Killersima’, njihov povratak na tribine nam je puno značio i na tome su im zahvalni igrači, uprava, stručni stožer i ja osobno, zaključio je svoj sažetak prošle sezone trener Goran Galov.